Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Programma 2021


Beste vrienden van het AIA


Hoe gaan we om met de ruimte?


2020 was voor het AIA door corona geen erg productief jaar. Weliswaar organiseerden we een paar prachtige lezingen maar veel andere activiteiten gingen niet door.Wat wel door ging en nog steeds door gaat is de groei van de ruimtebehoefte. Of het nu gaat om ruimte voor woningen, voor bedrijven, voor energievoorzieningen, voor natuur of voor infrastructuur, in toenemende mate strijden deze ruimtevragers om voorrang en raken ze met elkaar in concurrentie.


Eerder was ons motto ‘Wie bepaalt de stad’. Intussen zou je eerder denken aan ‘Wie bepaalt Nederland’. Want het ruimteprobleem in Nederland is een nationale kwestie met een hoge urgentie. Hopelijk begrijpt ook de politiek dat en hakt zij met de komende verkiezingen die knoop door. Want het is de hoogste tijd voor een nieuw ministerie van VROM. En voor een minister die weer sturing geeft aan het nationaal planologisch beleid.


Als een van de 40 architectuurcentra in Nederland is onze scoop niet nationaal, maar veeleer regionaal en lokaal. Maar ook op die schaal zijn de nationale ruimteproblemen goed herkenbaar. En juist op die schaal moeten we zuinig zijn met de ruimte. Maar lukt dat ook? Lukt het echt om compact en toch hoogwaardige te bouwen in het HAL-gebied. En wat vinden we ervan dat tegelijkertijd onze open ruimte wordt volgepakt met zonneparken en windmolens, en met ruimtevretende en energieverslindende datacenters.


Weliswaar zijn we nog niet aan het eind van de pandemie maar met onze programmering kunnen we daar niet op wachten. We gaan op zoek naar plannen en verhalen die te maken hebben met de kwaliteit van het gebruik van de ruimte, zowel bebouwd als onbebouwd. En de onderwerpen liggen voor het oprapen. Want Alkmaar groeit door net als de andere gemeentes in onze regio. Maar wat betekent dat voor de leefbaarheid van de stad?
Tegelijk verliest de binnenstad een deel van haar centrumfunctie. Hoe vangen we dat op. Hoe vinden we nieuwe functies voor leegstaande gebouwen?
Hoe gaan we om met de enorme ruimteclaim voor energievoorzieningen als windmolens en zonneparken in onze regio? Blijft er wel genoeg ruimte voor een duurzaam natuurbeheer?


De grote vraag is dus: Hoe gaan we om met de ruimte. Dit is het motto voor onze activiteiten in 2021. Ons voornemen is om rond dit motto activiteiten te organiseren en daar zoveel mogelijk belangstellenden bij te betrekken. U bent van harte uitgenodigd.


Ed Diepenmaat
voorzitter AIA

AIA-Lezing

PLAATS: Pleinzaal TAQA Theater de Vest
VORM: 
lezing met publiek en via streaming
VOORLOPIGE DATA:
Wo 10/03; Di 11/05; Wo 29/09; Di 16/11
ONDERWERPEN:
• Hanneke Kijne (MORE landscape) over de inrichting van de openbare ruimte, verblijfsgebied van de stad.
• Woonvormen voor een vergrijzende bevolking en starters. Trends op de woningmarkt voor senioren; Hoe kan de regio, waar vooral veel gezinswoningen worden gebouwd, hier op inspelen? En waar liggen de kansen voor starterswoningen?
• Energielandschappen (wind- en zonneparken) in de Regionale Energie Strategie en ook: innovaties in energietransitie.
• Revitalisering van de binnenstad. De manier van winkelen is veranderd. Voor grote winkelpanden is het lastig één huurder te vinden. Wat zijn de plannen voor de voormalige V&D en de rest van de Laat?
• Terug naar een centrale regie; regio, provincie of rijk als regisseurs van de ruimtelijke ordening.

AIA-Fietstocht

• Architectuurfietstocht langs de werken van Piet Tauber in Alkmaar in samenwerking met de Historische Vereniging Alkmaar/Gidsenvereniging (voorjaar). Het betreft een fietstocht die eeder in 2020 gepland stond. Klik hier voor meer informatie.
• Architectuurfietstocht tijdens de kunst10daagse Bergen in samenwerking met de Historische Vereniging Bergen (oktober).

AIA-DvdA

PLAATS EN VORM: n.t.b.
DATUM: juni
ONDERWERP: de uitwerking van de Kanaaloeverplannen van de gemeente Alkmaar, in samenwerking met de gemeente.

AIA-Expo

• PLAATS: TAQA Theater de Vest
VORM: expositie met openingslezing
DATUM: september
ONDERWERP: Tentoonstelling van het werk van het architectenbureau De Zwarte Hond met als aanleiding de plannen voor het PEN complex aan de Helderseweg en onderdeel van de plannen voor de Kanaalzone in Alkmaar.

AIA-Bezoek

BESTEMMING: n.t.b.
DATUM: oktober
ONDERWERP: excursie buiten de regio, nader te bepalen i.s.m. de BNA Noord-Holland Regionaal

Data en namen sprekers onder voorbehoud. Definitieve aankondigingen volgen via onze nieuwsbrieven.

VRIENDEN VAN ARCHITECTUUR ZIJN VRIENDEN VAN AIA
Word ook Vriend van AIA voor elk bedrag tussen 20 en 100 euro per jaar. Als vriend ontvangt u uitnodigingen voor alle activiteiten van het AIA. In bepaalde gevallen zal voor vrienden een korting gelden op de prijs van onze producten.
Hierbij nodigen wij u graag uit u te melden als Vriend van het AIA via info@aia-alkmaar.nl of onze website.