Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Architectuurprijs 2017

UITVERKIEZING MOOISTE GEBOUW VAN LANGEDIJK


aia-architectuurprijswinnaars

Op zaterdag 24 juni zijn in het Museum BroekerVeiling in Langedijk de winnaars bekend gemaakt van de AIA Architectuurprijs 2017.

Ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur heeft het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) een tentoonstelling georganiseerd van bijzondere hedendaagse architectuur in Langedijk. De tentoonstelling omvat de belangrijkste architectuurontwerpen die in de afgelopen 20 jaar in Langedijk zijn gebouwd. Vanaf de opening van de tentoonstelling tot en met donderdag 22 juni brachten bezoekers hun stem uit op het ‘mooiste gebouw van Langedijk’. Ook is er gestemd via de website van het Noordhollands Dagblad. Daarnaast vond er een beoordeling plaats door een vakjury.

Als WINNAAR van de AIA-ARCHITECTUURPRIJS 2017 is door de jury gekozen voor Woon- en werkproject Oosterheem, Dorpsstraat 84-96 te Broek op Langedijk van het architectenbureau negen graden architectuur (Amersfoort).

Uit het rapport van de VAKJURY:
Elke keer weer blijkt dat veel mensen een levendige belangstelling hebben voor de gebouwen in hun directe omgeving. In de afgelopen 20 jaar is in Langedijk veel gebouwd dat architectonisch, stedenbouwkundig en/of landschapsarchitectonisch de moeite waard is om bij stil te staan. De beeldbepalende herontwikkeling van het centrum, de uitbreiding van het Museum BroekerVeiling, zorgvuldig ingebedde zorggebouwen, nieuwe woningen achter oude industriële gevels, tot de verbeelding sprekende villa’s en woonhuizen, de indrukwekkende entree van de nieuwe begraafplaats. Zelfs op het bedrijventerrein zijn fraaie voorbeelden van hedendaagse architectuur gerealiseerd. Genoeg om uit te kiezen dus.
De winnaar van de AIA architectuurprijs 2017 is het zorgcomplex aan de Dorpsstraat 84 en 96 van 9 graden architectuur. De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop het complex is ingebed in de omgeving en voor de zorgvuldige wijze waarop de gebouwen met oog voor lokale geschiedenis zijn vormgeven. De volumes van het woonzorghuis en werkruimten aan de Dorpsstraat (9 graden architectuur) sluiten nauwkeurig aan bij de schaal van Langedijk. De werkgebouwen doen recht aan het ambachtelijke karakter van Langedijk en doen het verleden zelfs herleven. De materialisering met hout en keramische dakpannen versterkt de dorpse architectuur. De verschillende volumes, inclusief het ontworpen fietsenhok en houten bruggetje, vormen bij elkaar een aansprekend geheel dat een positieve bijdrage levert aan het dorpsgezicht van Langedijk.

PUBLIEKSPRIJS
Het publiek kiest in grote meerderheid voor de architectuur van de nieuwe entree van het Winkelcentrum Broekerveiling van SVP Architectuur en Stedenbouw (Amersfoort) en Bouwkundig Ontwerp- en Tekenbureau J.R. Volbeda (Zuid-Scharwoude), Refererend aan de constructieve elementen en vormen van het voormalige veilinggebouw is hier met weinig middelen een indrukwekkende entree gecreëerd.

De tentoonstelling van alle genomineerde plannen is TOT EN MET ZONDAG 9 JULI te bezichtigen. Adres: Museumweg 2, 1721 BW Broek op Langedijk.
OPEN: dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De 20 genomineerde gebouwen zijn verzameld in een boekje dat voor
€ 3,50 verkrijgbaar is bij de receptie van Museum BroekerVeiling, in de plaatselijke boekhandels en bij Kunstuitleen Alkmaar, Bergerweg 1 te Alkmaar.

Tentoonstelling 'hedendaagse architectuur in Langedijk'

20170609_opening 1

Deze foto’s betreffen zijn gemaakt tijdens de Opening van de Tentoonstelling van de
genomineerde plannen voor de uitverkiezing van het mooiste gebouw van
Langedijk in het Museum BroekerVeiling op 9 juni 2017.

de foto's tijdens de opening zijn gemaakt door Peter H. Toxopeus.

Onderaan vind u het schema van de overige evenementen welke gekoppeld zijn.

20170609_opening inleiding 2   20170609_opening inleiding 3
20170609_opening inleiding overzicht zaal
20170609_opening 2
20170609_tentoonstelling 1   20170609_tentoonstelling 2
20170609_tentoonstelling 3
20170609_opening 4   20170609_boekjes
20170609_opening boot

AIA-Architectuurprijs 2017 in Langedijk

20170609_overzichtprojecten

Voor het 4e achtereenvolgende jaar organiseren wij bij gelegenheid van de Dag van de Architectuur, de uitreiking van de AIA-Architectuurprijs voor het mooiste gebouw dat in de afgelopen jaren in een stad of dorp in onze regio is gerealiseerd.

Dit evenement dat de afgelopen jaren achtereenvolgens heeft plaatsgevonden in Heerhugowaard, Alkmaar en Heiloo, wordt dit jaar georganiseerd voor de gemeente Langedijk.

Het hele evenement bestaat uit een vier weken durende tentoonstelling van twintig gerealiseerde bouwplannen van de afgelopen 20 jaar; uitreiking van zowel de juryprijs als de publieksprijs aan de betreffende architecten, en fietstochten langs de genomineerde plannen.

Voor de tentoonstelling wordt een brochure vervaardigd die tevens dient als routebeschrijving bij de fietstocht.

Bij gelegenheid van de Dag van de Architectuur organiseert Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) een tentoonstelling van bijzondere hedendaagse architectuur in Langedijk. De tentoonstelling omvat de belangrijkste producten van architectuur die er de afgelopen 20 jaar in Langedijk tot stand zijn gebracht.

Vanaf de opening op 9 juni tot 22 juni kan iedere bezoeker door middel van een stembriefje zijn mening geven over wat hij of zij ziet als het mooiste gebouw van Langedijk. 

Onderaan deze pagina kan gestemd worden. Ook kunt u uw stem uitbrengen via de website van het Noordhollands Dagblad. Met uw stem bepaald u mogelijk de winnaar voor de publieksprijs. In diezelfde periode zal ook een beoordeling van de plannen plaatsvinden door een vakjury.

OPENING tentoonstelling vrijdag 9 juni om 16.00 uur. Vanaf 15.30 uur bent u welkom.

UITREIKING AIA-ACHITECTUURPRIJS LANGEDIJK

Op zaterdag 24 juni worden in het Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk de winnaars bekendgemaakt van de AIA-Architectuurprijs 2017. Er wordt zowel een juryprijs uitgereikt als een publieksprijs.
De prijsuitreiking begint om 12.00 uur en is vrij toegankelijk.
Ook zijn er FIETSTOCHTEN langs de genomineerde plannen. Voor de tentoonstelling wordt een brochure vervaardigd die tevens dient als routebeschrijving bij de fietstocht.

Plaats van zowel de tentoonstelling als de prijsuitreiking als vertrekpunt voor de fietstochten is Museum BroekerVeiling, Museumweg 2 te Broek op Langedijk.

De tentoonstelling blijft in Museum BroekerVeiling te zien tot en met zondag 9 juli.
Adres: Museumweg 2, 1721 BW Broek op Langedijk
Geopend dinsdag t/m/ zondag van 10.00 tot 17.00 uur