Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Architectuurprijs 2014

 

Steigerdijk pakt AIA Architectuurprijs 2014

AIA-Architectuurprijs 2014

De woningen aan de Steigerdijk in Stad van de Zon in Heerhugowaard zijn het architectonische hoogtepunt van Heerhugowaard. Met het ontwerp wint MTB Architecten samen met 19 Het Atelier Achitecten de AIA Architectuurprijs 2014. Zo oordeelt de vakjury althans. Het publiek mocht ook een favoriet kiezen. De publieksprijs gaat naar het kantoor van Hoogheemraadschap Noorderkwartier aan de Bevelandse weg. De winnaars ontvangen een ruimtelijke sculptuur van Alkmaarse kunstenares Talitha Schiffer.

Vakjury
Aan de vakjury was de moeilijke taak om een winnaar te kiezen uit de 24 inzendingen uit Heerhugowaard. De jury bestaat uit Ashok Bhalotra, stedenbouwkundige; Nico Zimmerman, architect; Ed Diepenmaat, stedenbouwkundige; Hans Visscher, stedenbouwkundige; Jan Willem Snieder, architect en stedenbouwkundige en Bernard Faber, journalist. Voorzitter van de jury was Leny Jansen, ex-burgemeester van Nieuwe Nieland en voormalig wethouder van Heerhugowaard.

Vijf toetsingscriteria
Om tot een objectief oordeel te komen hanteerde de jury 5 toetsingscriteria; past het gebouw in de omgeving, benadrukt het ontwerp de functie van het gebouw, wordt het gebouw positief gewaardeerd, past de constructie bij de gebruikte materialen en past het gebouw in het tijdsbeeld. Daarnaast moest het in de afgelopen tien tot twintig jaar gebouwd zijn.

Veel gemotiveerde stemmers
De 24 kanshebbers werden de afgelopen weken tentoongesteld in het gemeentehuis van Heerhugowaard. De tentoonstelling werd met ruim 500 bezoekers goed bezocht. Hiervan hebben 120 bezoekers een gemotiveerde stem uitgebracht.

Het volledige juryrapport kunt u hiernaast downloaden.

DvdA2014_tentoonstelling

Fotograaf Peter H. Toxopeus

13 juni t/m 15 juli 2014 Tentoonstelling 'Architectuur in Heerhugowaard'

verzameling

Bij gelegenheid van de landelijke Dag van de Architectuur organiseren wij een tentoonstelling van bijzondere hedendaagse architectuur in Heerhugowaard. Het gaat daarbij om de belangrijkste producten van architectuur die er de afgelopen 15 jaar in Heerhugowaard tot stand zijn gekomen. Naast woningen zijn er bedrijven, kantoren en winkels, sporthallen, scholen en gebouwen voor culturele en maatschappelijk doeleinden te zien. Van 13 tot en met 26 juni kon iedere bezoeker van de tentoonstelling door middel van een stembriefje zijn mening geven over wat hij ziet als het mooiste gebouw van Heerhugowaard. In diezelfde periode zijn de plannen tevens beoordeeld door een vakjury.
 
Met de tentoonstelling willen wij onder andere duidelijk maken dat het bij de totstandkoming van goede architectuur niet alleen gaat om geld. In Heerhugowaard willen wij laten zien dat voor de kans op het ontstaan van goede architectuur, het van minstens zoveel belang is dat er bij de overheid maar ook bij de particuliere opdrachtgever voldoende zorg en aandacht is voor ruimtelijke kwaliteit. Met dit doel voor ogen zijn voor deze architectuurtentoonstelling 24 bouwplannen van de afgelopen 15 jaar geselecteerd van een meer dan gemiddelde architectonische kwaliteit. De tentoonstelling vindt plaats in het gemeentehuis van Heerhugowaard. Tevens vindt de uitverkiezing plaats van het mooiste gebouw van Heerhugowaard. 
 
De tentoonstelling is geopend op vrijdag 13 juni om 15.30 uur. Hierbij was het programma:
- Welkom, door Ed Diepenmaat, voorzitter AIA
- 'Welstand nieuwe stijl', door Flip ten Cate, directeur Federatie Welstand
- 'Gewenste omgevingskwaliteit', door Gido Oude Kotte, wethouder Heerhugowaard.

De tentoonstelling is te zien tot zondag 15 juli 2014.
Toegang is vrij.

DvdA2014_opening   DvdA2014_opening2

Fotograaf Peter H. Toxopeus

 

Fotograaf Peter H. Toxopeus 

28 juni 2014 Uitreiking AIA-Architectuurprijs 2014 en fietstochten

verzameling2
Gedurende de eerste twee weken van de tentoonstelling kon iedere bezoeker door middel van een stembriefje zijn mening geven over wat hij ziet als het mooiste gebouw van Heerhugowaard.
In diezelfde periode vond ook de beoordeling van de plannen plaats door een vakjury.

Op zaterdag 28 juni om 12.00 uur reikte Han ter Heegde, burgemeester van Heerhugowaard, de jury- en de publieksprijs uit. Belangstellenden konden op die dag vanaf 14.00 uur mee doen aan fietstochten langs de 24 genomineerde plannen.

Programma op 28 juni: 
- Welkom, door Ed Diepenmaat, voorzitter AIA 
- 'Ruimtelijke kwaliteit van Heerhugowaard', door Ashok Bhalotra, stedenbouwkundige en ontwerper Stad van de Zon
- Toelichting op de jurering door Nico Zimmermann, architect en jurylid
- Prijsuitreiking door Han ter Heegde, burgemeester van Heerhugowaard

Toegang is vrij.
DvdA2014_opening_3

Fotograaf Peter H. Toxopeus

DvdA2014_opening_4