Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Architectuurprijs 2015

 

AIA-DVDA-vaantje jury   AIA-DVDA-vaantje publiek

Foto: Peter H. Toxopeus

 

Foto: Peter H. Toxopeus

Tuinderspad juryprijswinnaar

AIA-architectuurprijs 2015 juryprijswinnaar uitreiking

Foto: Peter H. Toxopeus

Een vakjury verkoos zondag 21 juni het appartementencomplex aan het Tuinderspad van Heren 5 architecten tot 'mooiste gebouw van Alkmaar 2015'. Het volledige juryrapport kunt u hiernaast downloaden.

Bufo Marinus publieksprijswinnaar

AIA-DVDA-winnaar publieks

Foto: Peter H. Toxopeus

Van 4 juni tot 18 juni kon het publiek van de tentoonstelling schriftelijk een stem uitbrengen op het mooiste gebouw. Het publiek stemde voor het kantoorgebouw Bufo Marinus van caas architecten als mooiste gebouw.

Tentoonstelling HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR IN ALKMAAR

AIA-DVDA-Expo-2015

Bij gelegenheid van de landelijke Dag van de Architectuur organiseert Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) de tentoonstelling bijzondere hedendaagse architectuur in Alkmaar. Het gaat daarbij om de belangrijkste producten van architectuur die er de afgelopen 15 jaar in Alkmaar tot stand zijn gekomen.
De tentoonstelling vindt plaats in navolging van soortgelijke tentoonstellingen die wij de afgelopen twee jaar in Bergen en Heerhugowaard hebben georganiseerd. Beide tentoonstellingen waren een groot succes en trokken veel publiek.

De tentoonstelling bestrijkt een periode die niet de eenvoudigste is in de ontwikkeling van Alkmaar.
Rond de eeuwwisseling komt een einde aan de uitbreidingen van Alkmaar in het kader van de groeikerntaak en van de grootschalige ontwikkeling van de Vinexwijken. De verdere ontwikkeling van Alkmaar moet tot stand komen via herstructurering en verdichting. Gebieden als Overdie, de Schelphoek, de Kanaaloevers, Overstad en het stationsgebied komen in beeld. Geen eenvoudige opgaven in een tijd dat het economisch in Nederland steeds slechter gaat. De tentoonstelling laat zien dat er desondanks in deze tijd producten van architectuur tot stand zijn gekomen die alleszins de moeite waard zijn.

Voor een tentoonstelling van de architectuur van Alkmaar van de afgelopen 15 jaar hebben wij als Architectuurcentrum, in samenspraak met de plaatselijke Welstandscommissie, 27 bouwplannen geselecteerd van een meer dan gemiddelde architectonische kwaliteit. De tentoonstelling is donderdagmiddag 4 juni in de Grote Kerk geopend.

In de eerst twee weken vindt de uitverkiezing plaats van het mooiste gebouw. Zowel door het publiek als door een vakjury. Aan de winnaars wordt de AIA-ARCHITECTUURPRIJS 2015 uitgereikt. Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar zal op 21 juni de prijzen uitreiken. Zowel de jury- als de publieksprijs bestaat uit een ruimtelijk plastiek van een kunstenaar uit onze regio.
Op zondag 21 juni tijdens het weekend van de landelijke Dag van de Architectuur, zullen tijdens een openbare manifestatie die begint om 12.00 uur in de Grote Kerk, de PRIJSWINNAARS bekend worden gemaakt.

STEMMEN DOOR HET PUBLIEK
Van 4 juni tot 18 juni kan het publiek in de tentoonstelling schriftelijk een stem uitbrengen op het mooiste gebouw.

UITREIKING AIA-ARCHITECTUURPRIJS 2015
Zondag 21 juni om 12.00 uur in de Grote Kerk te Alkmaar.
• Welkom door Ed Diepenmaat, voorzitter AIA
• ‘Ruimte voor de architect‘, Nico Zimmermann, architect
• Toelichting op de jurering door Piet IJssels, voormalig wethouder van Alkmaar
en oud-burgemeester van Gorcum
• Prijsuitreiking door Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar
U bent van harte welkom.

FIETSTOCHTEN
Op zondag 21 juni om 14.00 uur starten de fietstochten langs de plannen.
Deze fietstochten vinden plaats onder leiding van betrokken architecten en professionele gidsen. Iedereen die daarin is geïnteresseerd, kan daaraan deelnemen.
Bij de tentoonstelling is de brochure BOUWKUNST IN ALKMAAR - DE STAD CENTRAAL verkrijgbaar (€ 4).

De tentoonstelling blijft in de Grote Kerk zichtbaar tot en met zondag 12 juli.

lezing Nico Zimmermann

lees meer...