Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Architectuurprijs 2016

Alkmaarse architect winnaar ‘Mooiste gebouw van Heiloo’

AIA-DVDA winnaar aia architectuurprijs 2016   AIA-DVDA winnaar aia architectuurprijs 2016 publiek

v.l.n.r. architect Lody Trap, Rob Opdam (wethouder Heiloo) en Ed Diepenmaat (voorzitter AIA)

 

winnaar publieksprijs Jemima de Brauwere, directeur architect van het bureau AAArchitecten uit Den Haag

De Alkmaarse architect Lody Trap wint de AIA-Architectuurprijs 2016 van de jury voor het ‘Mooiste gebouw van Heiloo’ met zijn ontwerp van het Petrus Canisius College; de villa van het bureau AAArchitecten uit Den Haag, gelegen aan De Spanring nummer 2 krijgt de publieksprijs.

De tentoonstelling blijft nog tot en met zaterdag 9 juli te bezichtigen, dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur (m.u.v. maandag).


De 24 genomineerde gebouwen zijn verzameld in een boekje dat voor € 3,50 verkrijgbaar is in de Cultuurkoepel, aan de balie van het gemeentehuis, in de plaatselijke boekhandels van Heiloo en in Kunstuitleen Alkmaar.

In het kader van de Dag van de Architectuur is in de Cultuurkoepel Heiloo op zaterdag 25 juni de AIA-Architectuurprijs 2016 uitgereikt voor het mooiste gebouw van Heiloo. De prijsvraag was georganiseerd door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar. Het publiek koos uit vierentwintig genomineerde, moderne bouwwerken. Een professionele jury deed hetzelfde. De prijzen werden uitgereikt door de Heiloose wethouder Rob Opdam.

De winnaar van de publieksprijs werd een woning aan De Spanring nr. 2, een ontwerp van AAArchitecten uit Den Haag. Lody Trap van Lody Trap Architecten uit Alkmaar won de juryprijs met zijn ontwerp voor een schoolgebouw van het Petrus Canisius College, gelegen aan De Dors nummer 2 te Heiloo.

Uit het juryrapport:
Unaniem is de school aan de Dors 2 door de jury geëerd met de eerste prijs. Het gebouw heeft optimaal gebruik gemaakt van de leegte van de plek. Niet door omvang, maar door de alzijdigheid, de interactie tussen binnen en buiten en de bijzondere expressie van het gebouw. Het gebouw is uniek in zijn verschijningsvorm en draagt daarmee bij aan een grote mate van ruimtelijke kwaliteit op deze anonieme locatie aan de rand van het dorp. De locatie krijgt door het gebouw weer betekenis.
De jury is in het bijzonder getroffen, omdat het gaat om een onderwijsgebouw. Opdrachtgever, architect en gemeente hebben zich er niets aan gelegen laten liggen om uit te stralen dat de jeugd de toekomst heeft. Het schoolgebouw straalt vrijheid en visie uit. Desgevraagd liet de directeur van de school zich ontvallen dat het gebouw ook bijzonder goed functioneert en bijdraagt aan een positieve beleving van de leerlingen.
De grote mate van vakmanschap van de architect en makers, die van het gebouw afleesbaar is, maakt het gebouw tot een ware belevenis aan de buiten- en de binnenzijde.

Tentoonstelling HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR in HEILOO en uitreiking AIA-Architectuurprijs 2016

2016_dvda

Bij gelegenheid van de landelijke Dag van de Architectuur organiseert het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) een tentoonstelling van bijzondere hedendaagse architectuur in Heiloo. De tentoonstelling omvat de belangrijkste producten van architectuur die er de afgelopen 25 jaar in Heiloo tot stand zijn gebracht.

Gedurende de eerste twee weken van de tentoonstelling KAN IEDERE BEZOEKER DOOR MIDDEL VAN EEN STEMBRIEFJE zijn mening geven over wat hij of zij ziet als het mooiste gebouw van Heiloo.
In diezelfde periode zal ook de beoordeling van de plannen plaatsvinden door een vakjury.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Heiloo, Timpaan, Henselmans Bouwbedrijf, Amante Vastgoed

10.06.2016 OPENING tentoonstelling genomineerde gebouwen

DvdA 2016

vrijdagmiddag 10 juni om 16.00 uur in de Cultuurkoepel Heiloo

sprekers:
Ed Diepenmaat, voorzitter AIA - Welkom
Elly Beens, wethouder van Heiloo - De ontwikkeling van Heiloo
Flip ten Cate, directeur Federatie Ruimtelijke Kwaliteit
- Schoonheid is niet van bureaucraten

Van 10 t/m 21 juni kan iedere bezoeker aan de tentoonstelling in de Cultuurkoepel ter plaatse schriftelijk 1 stem uitbrengen op het mooiste gebouw van de regio.
De stembus sluit op 21 juni 16.00 uur.

25.06.2016 UITREIKING AIA-ARCHITECTUURPRIJS 2016 en FIETSTOCHTEN

2016_NS Heiloo   2016_luchtfoto Heiloo

ZATERDAG 25 JUNI 2016

PRIJSUITREIKING OM 12.00 UUR in de Cultuurkoepel Heiloo.
sprekers:
Rob Opdam, wethouder van Heiloo - over de toekomst van Heiloo
Nico Zimmermann, architect - toelichting op de jurering
Ed Diepenmaat, voorzitter AIA - jury-uitslag en prijsuitreiking


FIETSTOCHTEN OM 14.00 UUR
Op zaterdag 25 juni zullen om 14.00 uur fietstochten starten langs de tentoongestelde plannen. Bij aanschaf van het boekje met de plannen kan hieraan worden deelgenomen.