Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Bezoek

4.10.2019 AIA-BNA-excursie naar HILVERSUM

20191004_Hilversum 1

Op vrijdag 4 oktober organiseren AIA en BNA Noord-Holland Regionaal de jaarlijkse architectuurexcursie.

We gaan naar Hilversum, waarbij we vooral de hedendaagse projecten voor het voetlicht willen brengen.

In het wereldberoemde raadhuis van Dudok starten we de dag met een lezing van landschapsarchitect Joost Volkers (gemeente Hilversum) Hij geeft ons een introductie op de stad.

Hierna volgt de rondleiding "van Gooise omroepvilla’s tot mediapark” onder leiding van gidsen van het Dudok Architectuur Centrum. We bezoeken onder andere het iconische Instituut voor Beeld en Geluid.
De lunch gebruiken we in Foodhall Mout.

Na de lunch vervolgen we de excursie met bezoeken aan enkele recente spraakmakende projecten in Hilversum, zoals het hoofdkantoor Alliantie (toelichting studioninedots), De Vorstin van Architekten Cie., geluidswal-woningen van NIO architecten en appartementen van René van Zuuk Architekten.
We sluiten af met een borrel bij Kooy Baksteencentrum in Bilthoven.

05.10.2018 AIA-BNA-Excursie naar LEEUWARDEN

20181005_leeuwarden_1

Leeuwarden - Europese Culturele Hoofdstad 2018

 

Op vrijdag 5 oktober organiseren AIA en BNA Noord-Holland Regionaal de jaarlijkse architectuurexcursie. We gaan naar Leeuwarden, Europese Culturele Hoofdstad 2018.

 

Bovenin de ‘Bonnema’-toren starten we de dag met een tentoonstelling over de Friese architect Abe Bonnema. Met een weids uitzicht over de stad krijgen we hier een stedenbouwkundige inleiding.
Aansluitend bezoeken we onder leiding van gidsen het centrum van Leeuwarden met oude en nieuwe gebouwen, zoals Land van Taal van Powerhouse Company, het Fries Museum van Hubert-Jan Henket, het Poppodium Neushoorn van DP6 en het Provinciehuis van Soeters van Eldonk architecten.

 

Na de lunch, verzorgd door Stedon, bezoeken we enkele gebouwen, onder andere het Wetsus-gebouw en de verbouwde en herontwikkelde voormalige gevangenis Blokhuispoort.
We sluiten de dag af in het glazen Paviljoen Park Vijversburg, één van de genomineerden voor het BNA-gebouw van het jaar.

22.09.2017 Excursie Den Haag: 'DE ONGEPLANDE STAD'

20170922_haagseBluf

De bestemming van de jaarlijkse excursie is dit jaar Den Haag. Een interessant reisdoel, want de ogenschijnlijk lukrake verdichting met moderne hoogbouw die in de afgelopen decennia pal naast het historisch centrum heeft plaats gevonden, schuwt de confrontatie van nieuw met oud niet.

 

Van een aantal belangrijke herontwikkelingsprojecten is de rijksoverheid opdrachtgever, zoals het nieuwe gebouw voor de Hoge Raad en het ministerie van Financiën. Maar ook het private initiatief om bovenop het bestaande Babylon-complex pal naast het station, New Babylon te ontwikkelen, getuigt van moed. De dag begint met een inleiding over de recente stedelijke ontwikkelingen, waarna onder leiding van gidsen gebouwen en delen van het centrum worden bezocht.
Het AIA organiseert de excursie ook dit jaar samen met het regionale architectennetwerk van de BNA.

02.10.2016 Excursie Den Bosch

2015_dok

Het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar en de Kring Alkmaar van de Bond van Nederlandse Architecten organiseren hun jaarlijkse excursie voor de eerste keer als een gezamenlijke activiteit.

De excursie is geheel gericht op recente stedenbouwkundige en bouwkundige ontwikkelingen in Den Bosch.
De bus vertrekt op 2 oktober om 8.00 uur vanaf Hotel Akersloot (Geesterweg 1A, 1921 NV Akersloot). In Den Bosch zullen wij worden ontvangen door vertegenwoordigers van het Bosch Architectuur Initiatief (BAI). Tijdens de koffie met een Bossche bol wordt een toelichting gegeven op de planontwikkeling van Den Bosch. Daarop volgt onder leiding van de gidsen van het BAI een wandeling door Paleiskwartier met onder andere de nieuwe brug Ponte Palazzo.
Na een lunch in de recentelijk ingrijpend verbouwde De Gruyter Fabriek volgt een bezoek aan het Museumkwartier met het nieuwe Noordbrabants Museum. Daarna bekijken we enkele woonkastelen in de woonwijk Haverleij. De middag wordt afgesloten met een bezoek aan baksteenproducent Vandersanden Group, waar wordt gezorgd voor een drankje en een hapje.

30.09.2016 Excursie Arnhem

30 sept station

Op vrijdag 30 september organiseert het AIA samen met BNA-Kring Alkmaar de jaarlijkse architectuurexcursie. Het reisdoel is dit jaar Arnhem, met o.a. het NS-station van UN-studio, de Rozet van NeutelingsRiedijk en het revalidatiecentrum Klarenbeek van Koen van Velsen.
Het programma begint met een inleidende lezing in het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA). Aansluitend wandelen we door de binnenstad om via het prijswinnende gebouw de Rozet te eindigen bij het spraakmakende nieuwe station. Er wordt geluncht in brasserie De Boerderij, met zijn prijswinnende glazen uitbreiding. In de middag volgt nog een bezoek aan het revalidatiecentrum Klarenbeek. Het belooft weer een inspirerende excursie te worden!

09.10.2014 EXCURSIE 'GROOTSCHEEPS UTRECHT'

aia-bezoek_stadkantoor

Tijdens de excursie van 9 oktober 2014 worden door professionele architectuurgidsen, de nieuwste projecten getoond in het Stationsgebied van Utrecht, ook wel de grootste bouwput van Nederland genoemd. Op het programma staan onder andere de nieuwbouw van Hoog Catharijne, de aanleg van de singel, TivoliVredenburg, de OVTerminal, het Stadskantoor en het Jaarbeursplein.

Speciaal ter gelegenheid van ons bezoek zal Patrick Fransen, architect en partner bij Architectuurstudio HH (Herman Herzberger), de rondleiding in het recent gereed gekomen Muziekcentrum verzorgen.

Ook bezoeken we het Informatiecentrum Stationsgebied Utrecht, dat is ondergebracht in het pas geopende nieuwe stadskantoor. Het stadskantoor is ontworpen door Kraaijvanger. Het gebouw is gerealiseerd op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie, deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal.
Tijdens de rondleiding zal nog aandacht worden besteed aan diverse andere gebouwen zoals het entreegebouw van Nieuw Hoog Catharijne, de OV-terminal, het Casino en de Megabioscoop.

De excursie geeft u een indringend beeld van de dynamische toekomt van Utrecht.

2.10.2013 EXCURSIE - NIEUW AMSTERDAMS PLANONTWIKKELING (NAP)

Urhan-Urban-Design_Oostenburgereiland
02.10.2013 ARCHITECTUUREXCURSIE Door de huidige lage conjunctuur worden partijen uitgedaagd op een vernieuwende wijze projecten te initiëren. Hierbij wordt alles uit de kast getrokken.
We bezochten een aantal projecten waarbij telkens een vernieuwende wijze van projectontwikkeling naar voren komt.Bezocht wordt o.a. Het Funen, Oostenburgereiland en IJburg.

30.05.2012 EXCURSIE - FLANEREN IN AMSTERDAM-NOORD: van Overhoeks tot NDSM

Eye
Op 30 mei 2012 organiseerden wij in samenspraak met de sponsoren een excursie naar Amsterdam-Noord. Onder de deskundige begeleiding van De Gebouwengids bezochten wij een gebiedsontwikkeling die reeds geruime tijd onderweg is maar nog verre van gecompleteerd: transformatie Noordelijke IJ-oever. Er wordt een mix geboden van gebouwen die gereed zijn en plannen voor de toekomst. Zodoende werd ingegaan op wat de gevolgen van de crisis zijn, hoe die zichtbaar zijn in bestaande gebiedsontwikkeling en hoe plannen worden aangepast om door te kunnen gaan onder de nieuwe randvoorwaarden.
 
Er was een rondleiding en uitleg over Overhoeks, het voormalige Shell-terrein dat ontwikkeld wordt tot woon- en werkgebied. De rondleiding door het zojuist geopende Eye, het Filminstituut aan het IJ, biedt een niet te missen gelegenheid dit zeer spectaculaire gebouw van binnen en buiten te aanschouwen.
 
Tevens gingen we naar het NDSM-terrein, een voormalige scheepswerf die is herontwikkeld tot de grootste broedplaats van Nederland. Er wordt een aantal gebouwen getoond waarbij sprake is van herbestemming. De oude fabriekscomplexen zijn opnieuw in gebruik genomen door de creatieve industrie. Ook hier wordt een aantal gebouwen opengesteld om ook binnen een blik te kunnen werpen.
 
De kosten voor deze zeer gevarieerde en onderhoudende dag bedragen € 15,- per persoon. 
 
Met dank aan onze sponsoren: Monier B.V., BouwCenter Eiland de Wild, Stoel van Klaveren