Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-DvdA 2019

Dag van de Architectuur

Fietstocht langs de zeven Alkmaarse projecten van architect Bonnema

20190714_Bonnema_HVC

In het kader van de Dag van de Architectuur willen het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) en de Historische Vereniging Alkmaar samen aandacht besteden aan het werk van Bonnema en doen dat door op zondag 14 juli 2019 a.s. een fietstocht te organiseren langs het werk van Bonnema. Wilt u mee? Meld u zich dan aan via e-mail.

PEN dorp   20190515_alkmaar-hout

Abe Bonnema
Abe Bonnema (1926-2001) wordt geboren in Stiens. Hij doorloopt de hbs in Leeuwarden en voltooit een studie bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft, waarna hij in 1957 in Leeuwarden een architectenbureau begint. In 1963 verhuist dit bureau naar een woonhuis met werkruimte in Hurdegaryp, dat Bonnema voor zichzelf heeft ontworpen.
 
In de loop van zijn werkzame leven tekent Bonnema met zijn medewerkers een grote hoeveelheid gebouwen, waarvan de meeste zijn te vinden in Leeuwarden. In de laatste twintig jaar voor zijn dood bouwt hij vooral grote kantoorgebouwen, waaronder het hoogste kantoorgebouw van Nederland, de Delftse Poort ofwel het Nationale Nederlanden gebouw in Rotterdam. Bonnema was een functionalist. In zijn optiek waren gebouwen gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen die de gebruiker stelt. Daarbij volgt de vorm vanzelf uit de functie.
 
Rechtszaak
Hij weet in 1999 via een rechtszaak een gebouw van hemzelf te behoeden voor sloop. Hij beweert dat renovatie goedkoper is en ondersteunt zijn argumenten met de wetgeving voor auteursrechten. Hij is hiermee de eerste architect die juridische aanspraak heeft gemaakt op het beeldrecht van een gebouw. Een van de uitspraken van Bonnema is: ‘Een goed gebouw krijgt pas na vijf jaar waardering en zal jaren later nog mooi gevonden worden’.
 
Prijzen
Bonnema wint in zijn leven verscheidene architectuurprijzen. Een plan van hem was te bewonderen in The Museum of Modern Art in New York. In Alkmaar bevinden zich zeven gebouwen ontworpen door Bonnema: het PEN-dorp, het politiebureau, het Stadskantoor, de hout-skeletwoningen, een gedeelte van het winkelcentrum de Mare, de uitbreiding van de Mare uit 2000 en de huisvuilcentrale.

20190714_Bonnema_demare

Fietstocht
Het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) en de Historische Vereniging Alkmaar besteden samen aandacht aan het werk van Bonnema door op zondag 14 juli 2019 een fietstocht te organiseren langs de zeven Alkmaarse projecten van Bonnema.

 
De fietstocht begint om 13.00 uur in de hal van Kunstuitleen Alkmaar en het Regionaal Archief aan de Bergerweg.
U bent welkom vanaf 12.30 uur met koffie en thee. De tocht duurt ca. 3 uur en ook het PEN-dorp kan worden bezichtigd. Dit laatste is mogelijk gemaakt door de HBB-groep, de projectontwikkelaar.
Deelname aan de tocht is gratis, maar aanmelden voor de fietstocht is gezien het beperkte aantal deelnemers verplicht.
Stuur een e-mail naar de HVA (info@hvalkmaar.nl) met vermelding: Fietstocht Bonnema. (Vermeld svp of u lid bent van de HVA en/of van AIA of van geen van beide. Dat heeft voor uw aanmelding verder geen betekenis, maar wij willen graag weten hoe we onze eigen leden weten te bereiken met deze excursie.)
 
U krijgt een bevestiging van uw deelname per e-mail.
Ontvangt u geen bevestiging, dan kunt u aannemen, dat de inschrijving is overschreden.