Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-dvda 2012

Voedsel En De Stad

Over het thema zegt de BNA:
“De hele voedselketen kan niet zonder plekken waar het voedsel wordt gemaakt, bereid, uitgestald of wordt uitgeserveerd. De eerste gebouwen in de steden werden gebaseerd op het uitruilen van voedsel, zoals de markt en de Waag. Vanuit die plaatsen is alles begonnen. De voedselketen begint bij het appelboompje, de appelschuur, de boerderij en loopt via distributiecentra naar het restaurant in de stad. Ons land is steeds meer ingericht op voedsel. Het is de grootste exportindustrie van het land.”

29 SEPTEMBER 2012 VOEDSEL EN DE STAD

DvdA2-Voedsel en de Stad 1.jpg
DEEL 1  VOEDSEL IN DE STAD VROEGER
Een wandeling door de Alkmaarse binnenstad
De vormgeving van steden is van oudsher nauw verbonden met de distributie van voedsel. In Alkmaar is dat nog goed terug te vinden. Onder leiding van gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar gaan we tijdens een rondwandeling door de binnenstad op zoek naar plekken en gebouwen waar vroeger de verwerking en distributie van het voedsel plaats vond.
Voorbeelden van gebouwen zijn: waaggebouw, kaasfabrieken, kaaspakhuizen, kaaswinkels, visbanken, bierbrouwerijen, bakkerijen,  zoutpakhuizen, grutterijen, slachthuis, kroegen, koekfabrieken, chocoladefabriek enz.

Stadswandeling

startpunt: Paardenmarkt
verzamelen: vanaf 10:30 uur
tijd wandeling: 11:00 - 13:00 uur

Deelname aan de wandeling is gratis.

DEEL 2 VOEDSELDISTRIBUTIE NU

DvdA2-Voedsel en de Stad 2.jpg
Bezoek aan een modern voedseldistributiecentrum in de Boekelermeer
Tegenwoordig brengen de boeren het voedsel niet meer per paardenkar of schip naar de markt in de stad, maar bereikt tachtig procent van het voedsel ons via de supermarkt. Hoe dat gaat is nauwelijks zichtbaar. Eén van de supermarktketens is bereid ons te laten zien hoe dat in zijn werk gaat. U bent welkom voor een rondleiding door het SPAR Distributiecentrum Noord in de Boekelermeer.

Programma:
14.45 uur               Inloop bij SPAR DC Alkmaar
15.00 - 16.00 uur   Inleiding door Jaap Tukker, directeur economische zaken bij SPAR, en rondleiding  
16.00 - 16.30 uur   Frisdrank en vragen

Deelname aan de rondleiding is gratis.

23 JUNI 2012 VOEDSEL VOOR DE GEEST

kaaspakhuis_Eyssen_Alkmaar
Als AIA hebben wij er voor gekozen op deze dag het thema Architectuur en Voedsel in overdrachtelijke zin te gebruiken. Wij willen architectuur onder de aandacht brengen als voedsel voor de geest. Wij doen dit door middel van een vaartocht over het Noordhollands Kanaal.

Vanwege de voorgeschiedenis van het Noordhollands Kanaal is de bebouwing van het centrum van Alkmaar vanouds niet gericht op het kanaal.
De laatste jaren is dat aan het veranderen. Met de bouw van het Kwakelhuis en het winkelcentrum Noorder Arcade aan de overzijde van het kanaal is hiermee een start gemaakt. Sindsdien zijn er op allerlei plekken langs het kanaal nieuwe gebouwen verschenen en wordt er met de architectuur ingespeeld op de ligging van Alkmaar aan het kanaal en op de grote ruimte die het kanaal in de stad inneemt.
De bedoeling van de vaartocht is te laten zien wat voor een prominente rol de bebouwing van de randen van het kanaal speelt voor het beeld van de stad.
 
De vaartocht die wij maken begint aan de buitenkant van de stad, en wel in het gebouw van de voormalige telefooncentrale aan de Koelmalaan op het industrieterrein Overdie. De Telefooncentrale functioneert sinds kort onder diezelfde naam als een eigentijds business center voor creatieve, innovatieve en ondernemende bedrijven.
Een half uur voor vertrek bent u welkom in de Telefooncentrale voor een kop koffie. Het schip waarmee wordt gevaren ligt afgemeerd in het Noordhollands Kanaal aan de voet van het gebouw.
 
We varen met het partyschip de Amalia van Alkmaar Cruises. De vaartocht langs de gebouwen aan het kanaal duurt twee uur. Tijdens de tocht wordt tekst en uitleg gegeven over de geschiedenis van het kanaal, over de bruggen, over de architectuur van de gebouwen langs het kanaal en over de nog te verwachten toekomstige ontwikkelingen van de bebouwingen langs het kanaal.
Halverwege wordt de tocht onderbroken voor een wandeling door de in aanbouw zijnde woningbouw op de Schelphoek.
Gezien de maximale capaciteit van het schip van 80 personen zal de excursietocht twee keer worden gevaren. Aanmelding voor deelname is noodzakelijk.

Programma
10.30 uur                        inloop met koffie in de entree bij De Telefooncentrale
11.00 uur – 13.00 uur     1e excursievaart: vaartocht van Leeghwaterbrug tot Spoorbrug en terug en wandeling over de Schelphoek.
13.00 uur – 14.00 uur     drankje en hapje in de grote zaal van de Telefooncentrale, en nadere informatie over de plannen langs het kanaal

14.00 uur – 16.00 uur     2e excursievaart: vaartocht van Leeghwaterbrug tot Spoorbrug en terug en wandeling over de Schelphoek. 
16.00 uur – 17.30 uur       napraten met drankje in de grote zaal De Telefooncentrale
Deelnameprijs aan de excursie bedraagt € 10,- per persoon
Aanmelding is noodzakelijk.