Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

De Kerk van Morgen

24.10 Presentatiedag De Kerk van Morgen

Multifunctionele en monofunctionele kerkgebouwen in Nederland

20180824_presentatiedag 1

fotograaf Peter H. Toxopeus

20180824_presentatiedag 4   20180824_presentatiedag 2

fotograaf Peter H. Toxopeus

 

fotograaf Peter H. Toxopeus

20180824_presentatiedag 3

fotograaf Peter H. Toxopeus

03.08 De Kerk van Morgen

2018_event_grotekerk

Tentoonstelling van het hergebruik van leegstaande kerken.

Bij gelegenheid van de viering in 2018 van het 500-jarig bestaan van de Grote- of St Laurenskerk in Alkmaar, organiseert het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) in de maand augustus een fototentoonstelling over het hergebruik van grote monumentale kerken die hun kerkelijke functie hebben verloren.
Thema van de tentoonstelling is De Kerk van Morgen.

2018_event_kerken

Als architectuurcentrum willen wij een bijdrage leveren met een activiteit die niet kijkt naar het verleden van de kerk maar naar de toekomst, naar het toekomstig gebruik van de kerk.
Daarmee belicht de tentoonstelling een actueel en landelijk thema. Veel kerken in Nederland verliezen in de komende jaren hun functie. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het om een aantal van tussen de 2500 en de 5000 kerken. En het gaat dan om gebouwen die door hun monumentale waarde en hun maatschappelijke functie, veelal als onmisbaar worden beschouwd. Voor de meeste van deze gebouwen is het vinden van een nieuwe functie een noodzaak om te overleven.

De tentoonstelling zal voorbeelden laten zien van 20 grote kerken die multifunctioneel worden gebruikt (denk aan exposities / evenementen / prijsuitreikingen / muziekuitvoeringen / beurzen etc.), of die zijn ingericht voor een geheel nieuwe functie (zoals bijvoorbeeld boekwinkel, hotel, woningen of een wellness centre).
De foto’s zullen worden gepresenteerd in de vorm van gotische ramen die worden opgehangen in de zijbeuken van de kerk, en waar je vrij onder door loopt.

Daarnaast zullen partijen die de afgelopen jaren in de Grote Kerk aanwezig waren met eigen manifestaties (als tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, diners, trouwbeurzen, een Tattoo Conventie, een manifestatie van Grafische Kunst, enzovoort ), de resultaten van hun evenement presenteren.

2018_event_jopenkerk

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 3 augustus om 16 uur. Dit wordt een groot evenement met sprekers en muziek, onder andere van organist / componist Guus Janssen samen met slagwerkvirtuoos Han Bennink.
Op vrijdag 24 augustus om 14 uur vindt in de Grote Kerk een Presentatie-bijeenkomst plaats over het hergebruik van vrijkomende kerkgebouwen. De presentaties worden verzorgd door zes architecten die hebben gewerkt aan de herinrichting van de in de tentoonstelling getoonde kerkgebouwen.

Van het tentoonstellingsmateriaal zal een publicatie worden samengesteld.

Aan de samenstelling en vormgeving van de tentoonstelling wordt onder andere meegewerkt door de kunstenaars Pauline Bakker en Willem Bakkum, fotograaf Peter H. Toxopeus, en door Frank Strolenberg, programmamanager Toekomst Religieus Erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De tentoonstelling is gedurende de hele maand augustus in de Grote Kerk te bezichtigen: dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur.

2018_kerkvanmorgen_bestellen

Van de tentoonstelling De Kerk van Morgen is een fraaie brochure van 68 pagina’s vervaardigd.
De kosten daarvan bedragen € 13,45 (inclusief € 3,50 verzendkosten)
De brochure kan worden besteld via info@aia-alkmaar.nl onder vermelding van “De Kerk van Morgen”, en naam en adres van de besteller.
De brochure komt uit op 3 augustus 2018 en zal u na die datum, samen met de factuur zo spoedig mogelijk worden toegestuurd.

 

fotografie, Peter H. Toxopeus

project spnser