Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Fietstocht Piet Tauber

Fietstocht Tauber uitgesteld

Vanwege de recente oproep van de minister om zo min mogelijk noodzakelijks te ondernemen in groepsverband tegen de verspreiding van het coronavirus, hebben we moeten besluiten de fietstocht dit najaar op 25 oktober langs projecten van de Alkmaarse architect Piet Tauber niet door te laten gaan. Mede met het idee dat uitwisseling van opvattingen en ideeën onder deelnemers over de architectuur van Tauber kwaliteit geeft aan de fietstocht. In het voorjaar, indien het mogelijk is, wordt de fietstocht alsnog georganiseerd. Houd onze website, nieuwsbrief en Facebook in de gaten.

Piet Tauber (1927-2017) is een van de toonaangevende Alkmaarse architecten. Hij werd geboren in Oudorp als zoon van metselaar en architect Hendricus Tauber, en keerde na zijn studie aan de TH Delft terug naar Alkmaar om zich er in 1955 te vestigen als zelfstandig architect. Hij ontwierp zijn eigen woonhuis met kantoor aan de Westerweg. Zijn oeuvre omvat onder meer de Provinciale Bibliotheek Friesland (Leeuwarden), de Nederlandse Ambassade in Washington en vele Alkmaarse gebouwen. Tauber ontwierp tijdloze gebouwen, was wars van modes en stijlen. Vakmanschap en bouwen naar opdracht stonden voor hem bovenaan.

Er wordt door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) en de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) op 25/10 een fietstocht georganiseerd. Hierbij komen we langs door Piet Tauber ontworpen woonhuizen, waaronder dat van hem zelf, de HTS aan de Bergerweg, kantoorgebouwen zoals voor de KVK aan de Kennemersingel, en als hoogtepunt de TelefoonCentrale aan de Koelmalaan. Het vormt een logisch vervolg op de oeuvretentoonstelling die het AIA in 2015 organiseerde, en de aanwijzing van de Telefooncentrale als gemeentelijk monument, in nauwe samenwerking met de HVA en de gemeente Alkmaar.

Datum evenement
Zondag 25 oktober

Tijdstip evenement
Van 14.00 tot ca 16.00 uur

Startlocatie
In groepen van maximaal 6 fietsende deelnemers en een gids starten we op verschillende locatie. U ontvangt tijdig een e-mail over uw startlocatie. En denk aan uw mondkapje.

Deelname
Aanmelden: stuur een bericht via deze link naar de HVA en vermeld in uw bericht: Fietstocht Tauber + het aantal personen dat wenst mee te fietsen. Deelname is gratis, maar: vol = vol.

Telefooncentrale foto Bernard Faber

TelefoonCentrale aan de Koelmalaan. Foto Bernard Faber.