Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

archief AIA-Expo 2012

12.10 t/m 11.11.2012 TENTOONSTELLING CEPEZED

cepezed
11 Oktober is de tentoonstelling van Cepezed geopend in het Centrum voor Kunst & Erfgoed, voormalig Ambachtsschool aan de Bergerweg 1

De tentoonstelling over het Delftse architectenbureau was te zien van 12 oktober t/m 11 november. Cepezed ontwerpt de nieuwe vestiging van het Medisch Centrum Alkmaar in Heerhugowaard.

Cepezed
De aanblik is zowel bescheiden als opvallend; zonder nadrukkelijk aandacht te vragen nemen de projecten krachtig en vanzelfsprekend hun eigen ruimte in. Intern kenmerken zij zich door vriendelijkheid, flexibiliteit en dienstbaarheid. Cepezed richt zich evenzeer op het resultaat als op de weg daar naartoe. De ontwerpen hebben daarom een strikt rationele opzet en komen snel tot stand met technisch vooruitstrevende, industrieel vervaardigde componenten. Daglicht draagt als favoriet bouwmateriaal belangrijk bij aan de duurzaamheid van de projecten. De kosten, planning en kwaliteit zijn bij Cepezed voortdurend onder controle.

Locatie: Centrum voor Kunst & Erfgoed | Bergerweg 1 | 1815 AC Alkmaar
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9 - 17, zaterdag 12 - 17 en zondag 14 - 17 uur

22.03 t/m 23.04.2012 TENTOONSTELLING 'ACTIVATE' UNStudio

UNStudio mumuth_graz_uns
De tentoonstelling presenteert de visie van UNStudio op de rol van architectuur bij activering van de publieke ruimte en laat zien hoe architectuur de sociale en culturele cohesie kan bevorderen. De hedendaagse architectuur staat voor de uitdaging om juist in deze tijd van recessie een positieve impuls te geven aan binnensteden.

Thema’s zoals kleur, cultuur, herontwikkeling en publieke interventies illustreren het huidige potentieel van architectuur. Deze vier thema’s dienen als vertrekpunt voor onderzoek en discussie. Wat is de rol van kleur in de stedelijke ruimte? Bevorderen culturele gebouwen de sociale cohesie? Wat is het antwoord van de architect op vergrijzing en leegstand?

Aan de hand van deze vier thema’s en geïllustreerd met projecten van UNStudio, waaronder het Agora Theater in Lelystad, het New Amsterdam Plein and Pavilion in New York en de Erasmusbrug in Rotterdam, wordt het belang en effect getoond van het inzetten van verschillende architectonische middelen.

UNStudio
UNStudio heeft haar wortels in het architectenbureau Van Berkel & Bos. In 1988 zijn Van Berkel en Bos het architectenbureau Van Berkel & Bos begonnen in Amsterdam. Tien jaar later is UNStudio opgericht. De aandachtsgebieden van UNStudio zijn binnen het bureau onderverdeeld in zes verschillende werkvelden: Publieke gebouwen, Kantoren, Woningbouw, Stedenbouw-Infrastructuur-Civiel, Producten & interieur. 
 
UNStudio is internationaal georiënteerd en heeft als thuisbasis Amsterdam. Recent realiseerde UNStudio het Agora theater in Lelystad en het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Onder de in de jaren 90 gerealiseerde projecten zijn onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam, Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Mobius huis in ’t Gooi. In ontwerp en/of uitvoering zijn ondermeer het Masterplan voor herinrichting van het stationsgebied in Arnhem, een luxe appartementen toren in New York, de herinrichting van het havengebied in Genoa (It) en een muziektheater in Graz (A). UNStudio is in juli 2007 uitgeroepen tot Architect van het jaar 2006 - 2007.

22.03.2012 LEZING DOOR BEN VAN BERKEL + OPENING TENTOONSTELLING UNSTUDIO

UNStudio - Burnham Pavilion
foto Christian Richters
Donderdag 22 maart startte UNStudio’s tentoonstelling Activate in Theater de Vest te Alkmaar. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het jaarprogramma van het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar. In het kader van de opening geeft Ben van Berkel een lezing genaamd De verloren objectiviteit van architectuur (aanvang: 19.30 uur).