Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

archief AIA-Expo 2016

OVERZICHTSTENTOONSTELLING MECANOO ARCHITECTEN

aia-expo 2016_Mecanoo_3

Mecanoo architecten, opgericht in Delft in 1984, realiseerde in de afgelopen jaren wereldwijd openbare gebouwen die het sociale en culturele hart van de samenleving vormen. Oprichter en creatief directeur Francine Houben beschouwt het bureau als een symfonieorkest dat stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samenbrengt. De tentoonstelling ‘People Place Purpose’ presenteert bijzondere, grote en kleine projecten van Mecanoo aan de hand van maquettes en films.

Het bureau bestaat uit een multidisciplinair team van creatieve professionals uit 25 verschillende landen. Het oeuvre van Mecanoo is ongekend breed: huizen, kantoren, scholen en complete woonwijken, theaters, bibliotheken en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders en Randstad, hotels, musea en zelfs een kapel. Ieder ontwerp van Mecanoo begint met observeren. Van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. De analyse vormt het uitgangspunt voor een ontwerp dat aansluit bij de behoeften van nu, maar ook anticipeert op (on)voorspelbare veranderingen.

Mecanoo won vele international prijzen en werd in 2014 met de Library of Birmingham genomineerd voor de prestigieuze Stirling Prize. In 2015 kreeg Francine Houben de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs waarmee ze het Eye Opener Fonds oprichtte met als doel innovatie van bibliotheken.

In Alkmaar werd eind jaren negentig door Mecanoo architecten de bestaande bebouwing aan het Canadaplein aangepast tot een cultureel centrum, het bestaande theater onderging aan de pleinzijde een metamorfose.

Locatie: Bovenfoyer, TAQA Theater De Vest, Canadaplein 2, Alkmaar
Tentoonstellingsdata: 9 september t/m 2 oktober 2016
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9 – 17 uur (m.u.v. 17 en 22.9),
zaterdag 12 – 16 uur en bij voorstellingen ook ’s avonds
Toegang: gratis

AIA-Expo Jutter Museum   AIA-Expo Kaap Skil

Kaap Skil, Maritiem en Jutters Museum, foto Christian Richters

 

Kaap Skil, Maritiem en Jutters Museum, foto Mecanoo architecten

OPENING TENTOONSTELLING MECANOO ARCHITECTEN

aia-expo 2016_Mecanoo_2

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling op 8 september 2016 geeft Francesco Veenstra, partner Mecanoo, een lezing in Theater De Vest. Francesco was verantwoordelijk voor tal van complexe Mecanoo-projecten, waaronder de Library of Birmingham, het Stadskantoor en NS station in Delft, en Museum Kaap Skil op Texel.

Francesco Veenstra is partner-architect bij Mecanoo. Hij heeft veel ervaring met het ontwikkelen van ontwerpvisies en concepten die de waarde van een gebouw nu en in de toekomst optimaliseren Francesco was verantwoordelijk voor tal van complexe Mecanoo-projecten, waaronder de Library of Birmingham, het Stadskantoor en NS station in Delft, en Museum Kaap Skil op Texel.

Graag nodigen wij u uit bij de opening aanwezig te zijn. Het programma start om 20.00 uur, de zaal is open v.a. 19.30.
Inleiding door Ed Diepenmaat (voorzitter AIA) waarna de lezing van Francesco Veenstra. Aansluitend spreekt wethouder Anjo van de Ven over architectuur en cultuur in Alkmaar.
Na de opening is er een informele borrel.

Donderdag 8 september 2016, 20.00 uur
TAQA Theater De Vest, Pleinzaal
Canadaplein 2 | 1811 KE | Alkmaar