Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Film 2011

Infinite Space, The Architecture of John Lautner

Invinite Space
Het AIA begint de reeks met een interessante film over de 100 jaar geleden, in Amerika geboren architect John Lautner.

John Lautner (1911-1994) was in zijn tijd een invloedrijk architect wiens werk een sterk doorgevoerde synthese betrof van – ook voor deze tijd nog - progressief ingenieurswerk, overgoten met elementen uit de ‘Space age’. In veel van zijn huisontwerpen hanteerde Lautner de filosofie dat de buitenwereld bijvoorbeeld een rotspartij of bos naar binnen gehaald moet worden. Immers als iemand een mooi perceel aanschaft om daar een huis te laten bouwen dan moet de schoonheid van dat stuk grond wel intact blijven en niet afgebroken worden om plaats te maken voor het huis. Vandaar dat zijn huizen vaak letterlijk tussen de bomen of rotsen gebouwd zijn. 'Het creëren van tijdloze, vrije, blije ruimtes voor alle activiteiten in het leven', was voor architect John Lautner het ultieme doel van architectuur.

De avond begint om 20.00 uur met een gloedvolle inleiding door Lautnerkenner’ Jan-Richard Kikkert, partner en medeoprichter van het Amsterdamse architectenbureau K2

1e AIA architectuur filmfestival: ‘Kijk op Architectuur’

Filmfestifal Koolhaas Houselife
In de middag en de avond organiseert het AIA in samenwerking met Provadja het 1e AIA architectuur filmfestival: ‘Kijk op Architectuur’. Er zullen een viertal films worden vertoond met architectuur als de bindende factor. Rond 19.00 uur kan er een eenvoudige maaltijd worden genuttigd. Het AIA heeft een spannende programmering kunnen verzorgen. De middag begint om 16.00 uur met Visual Acoustic, The Modernism of Julius Shulman. (Duur 84 minuten). Om 18.15 uur volgen 2 korte films: The Third & The Seventh (13 minuten) en My Playground: Urban Documentary (30 minuten) Deze 2 films worden achter elkaar vertoond met 5 minuten pauze. Om 20.00 uur volgt de laatste film Koolhaas/ HouseLife.

De grootste architect van Nederland: Hugh Maaskant

Hugh Maaskant
Met de documentaire over architect Hugh Aart Maaskant zal het einde van het architectuur filmreeks 2011 van het A.I.A. in samenwerking met Provadja worden afgesloten. Deze avond zal Jord den Hollander (regisseur) zijn film over de Rotterdamse architect 'Close Up, De grootste architect van Nederland: Hugh Aart Maaskant' inleiden.

Alles aan Hugh Maaskant was groot, zo niet groots: hijzelf was meer dan twee meter lang, zijn oeuvre omvat duizenden gebouwen. Het grote vermogen dat hij vergaarde, gebruikte hij voor de instelling van de grootste architectuurprijs van Nederland, de Rotterdam Maaskantprijs.

Huig (Hugh) Aart Maaskant kwam in 1934 op 27 jarige leeftijd bij Wim van Tijen werken en werd drie jaar later al zijn compagnon. In de jaren tot de oorlog bouwden ze samen onder meer het Agathahuis (Oostvoorne), de Kralingse Plaslaanflat (Rotterdam) en het Nationaal Luchtvaart Laboratorium (Amsterdam). Tijdens en na de oorlog was hij nauw betrokken bij de wederopbouw van de Rotterdamse binnenstad en bij de aanleg van de Spaanse polder.

In niet minder dan vijf jaar tijd bouwde Maaskant in het kader van 'Continubouw Brabant' 5.000 woningen, de grootste woningbouwopdracht van Nederland. In totaal zou hij tussen 1952 en 1967 zo'n 15.000 woningen realiseren. Daarnaast bouwde hij ook nog 50 scholen voor de babyboomgeneratie. Met de wederopbouw en de toegenomen welvaart kwam ook de massarecreatie. Massaal stapte men in het weekend in de auto een tochtje naar de Euromast of een bezoek aan de pier van Scheveningen. Beiden zijn vormgegeven door Maaskant. 

Het einde van het tijdperk Maaskant kenmerkt zich door de bouw van 'corporate sculpturen'. Johnson Wax, Rivierstaete en het Adriaan Volkerhuis. Monumentale gebouwen voor 'het kapitalisme'. Na het Provinciehuis van Brabant ging hij met pensioen. Bron: Cultura