Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Film 2014

Zondag 30 november 'Peter Zumthor, tot in detail'

aia-film-Peter_zumthor

(c) Michael Blackwood Productions Inc.

De documentaire 'THE PRACTICE OF ARCHITECTURE: Visiting Peter Zumthor' geeft kijk op Peter Zumthor’s rustige maar imposante praktijk. Met fraaie fotografie van Hélène Binet. Peter Zumthor staat bekend om zijn unieke modernistische stijl die wordt gekenmerkt door eenvoudige detaillering en sfeervolle ruimtes. Sinds 1979 heeft hij een relatief klein architectenbureau van 20 medewerkers in Haldenstein, Zwitserland. Hier wordt met zorg en precisie gewerkt aan architectonische perfectie. In 2009 werd hij vereerd met de Pritzker Prize als erkenning voor zijn gehele oeuvre.

 

Peter Zumthor (Bazel, 26 april 1943) is een Zwitsers architect en een internationale autoriteit in zijn vakgebied. In 2009 werd hij vereerd met de Pritzker Prize als erkenning voor zijn gehele oeuvre. Peter Zumthor staat bekend om zijn unieke modernistische stijl die wordt gekenmerkt door eenvoudige detaillering en sfeervolle ruimtes. Sinds 1979 heeft hij een relatief klein architectenbureau van 20 medewerkers in Haldenstein, Zwitserland. Hier wordt met zorg en precisie gewerkt aan architectonische perfectie. Enkele parels van zijn hand zijn een veldkapel in Wachendorf, museum Kolumba in Keulen en het alom geprezen Therme Vals, een spacomplex gelegen in Vals, Zwitserland. Extra bijzonder is dat het gebouw binnen twee jaar al tot erfgoed is verklaard.

 

Documentairemaker: Michael Blackwood; taal: Engels; duur: 58 minuten

Zondag 28 september '3D printen'

AIA-Film-print_20140928

The Man Who Prints Houses

Enrico Dini wil onze visie op bouwen radicaal hervormen. Hij gelooft rotsvast dat gebouwen kunnen geprint worden met zijn revolutionaire 3D printtechnologie en speciaal ontworpen artificiële zandsteen, en zet alles op alles om dit ook in de praktijk te realiseren. Maar kan dit? En wanneer het zijn familieleven en zijn zaak bijna ruïneert, gaat zijn missie dan niet te ver? De film brengt een persoonlijk portret van een man-met-een-missie, een man die ondanks alles blijft volharden. Maar is hij gek of geniaal?

De documentaire wordt ingeleid door André van Rijswijck van de Kaasfabriek.
De Kaasfabriek is dé plek in Alkmaar waar je (bijna) alles kunt maken met 3D-printtechnieken. De Kaasfabriek is gehuisvest in een aantal oude zeecontainers met daarin 3D-printers, een grote lasersnijder, vinylsnijder, een portaalfrees en meer. Zij bieden een inspirerende ruimte, kennis, vaardigheden en voorzieningen om samen te werken, te experimenteren, te leren en kennis te delen.

 

Documentaire: Marc Webb, Jack Wake-Walker; taal: Italiaans en Engels; ondertiteling: Engels; duur: 59 minuten

Zondag 25 mei 'Zwierig Met Beton'

Diergaarde Blijdorp Rivièrahal

Sylbold van Ravensteyn, Architect voor de eeuwigheid'

Sybold van Ravesteyn lijkt aanvankelijk een aanhanger van het 'Nieuwe Bouwen', maar hij begint meer te experimenteren met barokke krullen en andere ronde vormen. Vooral na een reis naar Rome begint hij meer en meer van het modernisme af te wijken en gebruikt hij almaar meer ornamenten en decoraties, bogen en krullen. Zijn zwierige, barokke stijl leidt tot veel controverses met zijn collega’s van het Nieuwe Bouwen. Sybold van Ravesteyn heeft een grote kennis van gewapend beton. Dit is zichtbaar in station Rotterdam Centraal dat in 2008 gesloopt werd. Naast zijn werk als architect bij de NS ontwerpt Ravesteyn vanuit zijn eigen architectenbureau een groot aantal spraakmakende gebouwen. Sybold van Ravesteyn was gedurende zijn gehele actieve architectenloopbaan een controversiële figuur. Zijn ondogmatische houding binnen de door diverse stromingen verdeelde architectuurwereld en zijn karakteristieke, wisselende voorkeur voor functionaliteit, monumentaliteit en zwierige decoratie, maken hem tot een unieke figuur in de Nederlandse architectuur. (inghist.nl)

Kees Rouw (1953) studeerde architectuur aan de TU Delft. Vanaf 1992 werkt hij binnen zijn eigen bureau als architect en als adviseur voor ruimtelijke kwaliteit. Zijn bureau, gevestigd in Dordrecht, richt zich met name op restauraties, hergebruik van gebouwen en projecten in de culturele sector. Door de toenemende betrokkenheid bij restauraties, onder andere van het werk van de neo-barokke architect Sybold van Ravesteyn, raakt hij geïntrigeerd door kleurgebruik op gebouwen. Dat leidt in 1998 tot de oprichting van I Colori [Architectuur & Kleur], dat zich bezighoudt met onderzoek naar historisch kleurgebruik en het vervaardigen van kleuranalyses en kleurplannen. Kees Rouw heeft diverse publicaties op het gebied van architectuur op zijn naam staan. In juni 2014 verschijnt bij nai010 uitgevers de monografie Sybold van Ravesteyn Architect.

Documentaire: Koert Davidse; taal: Nederlands; duur: 55 minuten

Zondag 23 februari 'Park Meerwijk'

Staal_Kropholler

‘Vanuit den gezichtshoek der bruikbaarheid’

Een tentoonstelling over architectuur kan in Bergen rekenen op een ruime belangstelling, daarom biedt het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) in samenwerking met CineBergen in 2014 vier uitdagende films over architectuur aan. De films worden op zondagmiddag vertoond en ingeleid door een kenner. Zondag 23 februari start de serie met de vertoning van de documentaire over Margaret Staal-Kropholler, één van de architecten van Park Meerwijk. In 1915 krijgt haar partner, de architect J.F. Staal, van de Amsterdamse tegelhandelaar Arnold Heystee de opdracht in Bergen het Park Meerwijk te ontwerpen. Het plan omvat zeventien deels vrijstaande villa's. De enige voorwaarde is dat de architecten in de interieurs ruim gebruik zouden maken van Heystee’s tegels. Alle villa's worden tussen 1917 en 1918 gebouwd.
De film wordt ingeleid door Wilma Kuijvenhoven, fotograaf en filmmaker.
 
'Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid', een documentaire over Margaret Staal-Kropholler (1891-1966), de eerste vrouwelijke architect in Nederland. Haar villa’s in Bergen en het atelier van Richard Roland Holst in Zundert zijn van een uitzonderlijke schoonheid. De filmmakers bezoeken de gebouwen en met haar dochter en kleindochters bespreken ze aan de hand van oude tekeningen en filmmateriaal de ontwikkeling van haar werk. Een rode draad in de film zijn de ‘vlijmscherpe’ lezingen die Margaret Staal hield voor o.a. de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. Fragmenten uit die lezingen, in de film voorgelezen door haar 93 jarige dochter, haar kleindochters en achterkleindochter, illustratief fotomateriaal en archiefbeelden geven een prachtig tijdsbeeld. De film verbeeldt een persoonlijk en indringend verhaal van een vrouw die de wereld wilde veranderen en daarvoor aangreep wat zij voor handen had: architectuur. De film wordt ingeleid door Wilma Kuijvenhoven.

Documentaire: Studio Vermeer; taal: Nederlands; duur: 50 minuten

Locatie: Cinebergen | Eeuwigelaan 7 | 1861 CL | Bergen
Reserveren: via www.cinebergen.nl of 072 589 6310 (reserveerlijn)