Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Film 2015

Zondag 29 november Zaha Hadid: Leeuwin tussen de leeuwen

Zaha Hadid

Zaha Hadid is een fenomeen. Als enige vrouwelijke architect weet ze zich aan de internationale top te handhaven te midden van een klein groepje mannelijke collega's. Het kostte Hadid jaren van strijd en concurrentie, maar tegenwoordig heeft de architectuurdiva de opdrachten voor het uitkiezen.
'Jullie snappen helemaal niets van architectuur!', dat was het verwijt dat Zaha Hadid (Bagdad,1951) vroeger geregeld maakte aan degenen die haar futuristische ontwerpen negeerden. Vanaf het allereerste begin zoekt de in Irak geboren en in Londen opgeleide architecte de confrontatie: met collega's, cliënten, stadsbesturen, landen. Hadids vaste fotografe, Helène Binet, ziet het als een kracht: 'Om iets te bereiken in het leven, moet je lastig zijn, moet je druk uitoefenen. Dat heeft niets te maken met gebrek aan respect voor anderen, want dat heeft Zaha in grote mate. Maar ze is veeleisend.’ Het bezorgt Hadid - een imposante, exotische, vaak in elegante Yohji Yamamoto gewaden gehulde verschijning - de reputatie van diva. Maar het brengt haar ook aan de top.
Het succes heeft Hadid echter allereerst aan haar talent te danken. Lang voordat ze iets heeft gebouwd, verwerft ze een reputatie met haar colleges in architectuurtheorie. Na jaren vechten komt haar doorbraak in 1994 met het brandweerstation dat ze ontwerpt voor meubelfabriek Vitra in Zwitserland. Het gebouw met zijn hoekige, scherpe vormen verraadt Hadids bewondering voor het Sovjet-constructivisme. In de loop der jaren en met de komst van het succes verandert haar stijl. Vormen worden steeds ronder en vloeiender en tegenwoordig oogt haar architectuur zo 'vloeibaar' dat het wel lijkt alsof die uit een fles gegoten is.
Inmiddels is Zaha Hadid een merknaam. Haar in Londen gevestigde team van meer dan driehonderd medewerkers ontwerpt niet alleen architectuur, maar ook meubels, gebruiksvoorwerpen, schoenen en zelfs een auto. Zaha Hadid is gearriveerd.

Regie: Horst Brandenburg; taal: Engels; duur: 52 min

Zondag 27 september EAMES

Charles & Ray Eames

Eames: The Architect And The Painter

Charles en Ray Eames worden gerekend tot de belangrijkste ontwerpers van Amerika. Misschien zijn ze wel het meest bekend van de multiplex- en glasvezelmeubelen, maar daarnaast creëerden de Eames een werkelijk ongelofelijke variëteit aan producten: van spalken voor gewonde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot interieurs, multimedia tentoonstellingen, spelletjes, films en speelgoed. Van hun persoonlijke leven is minder bekend en ook hun invloed op het computertijdperk is onderbelicht. Een zeer aan te bevelen documentaire over twee inspirerende genieën.

 

Regie: Jason Cohn & Bill Jersey; taal: Engels; ondertiteling: Engels; duur: 85 min.

Zondag 23 augustus AIA-FILMFESTIVAL

THE COMPETITION_Jean_Nouvel

14.30 uur  introductie van vijf sterarchitecten: Jean Nouvel, Frank Gehry, Dominique Perrault, Zaha Hadid en Norman Foster
16.00 uur  ‘The Competition’


Tijdens het AIA-filmfestival zijn bezoekers getrakteerd op een bijzondere kijk in de keuken van vijf wereldberoemde architecten. In de eerste helft van de middag worden de architectenbureaus van Jean Nouvel, Frank Gehry, Dominique Perrault, Zaha Hadid en Norman Foster aan u voorgesteld. De werkmethodiek, ideologieën en vormentaal van deze toppers worden met behulp van korte films uiteengezet.

 

THE COMPETITION
Na de pauze gaat de hoofdfilm ‘The Competition’ (2013) van de Spaanse architect Angel Borrego Cubero van start. Een ontluisterend ‘achter de schermen’ verslag van een competitie tussen deze vijf sterarchitecten. Gedurende vier maanden worden de deelnemers gevolgd tijdens de tweede ronde van de ontwerpwedstrijd voor een nieuw nationaal museum in Andorra la Vella, de hoofdstad van het dwergstaatje Andorra. De film is bijzonder omdat de filmmaker niet alleen de spanning van de competitie laat zien, maar juist de ijdelheid van opdrachtgevers en architecten ontbloot.

Regie: Angel Borrego Cubero; taal: Engels; ondertiteling: Engels; duur: 100 minuten

Zondag 26 april 'THE BELLY OF AN ARCHITECT'

The Belly Of An Architect

‘The Belly of an Architect’ verhaalt de teloorgang van Stourley Kracklite (Brian Dennehy), een Amerikaanse architect die samen met zijn veel jongere vrouw afreist naar Rome om een expositie samen te stellen over het werk van de achttiende-eeuwse Franse architect Étienne-Louis Boullée. Hoewel de aan overgewicht lijdende Kracklite overduidelijk op de weg terug is, ziet hij zijn verblijf in Rome helemaal zitten. Hij verheugt zich op Italië’s knappe vrouwen, weergaloze geschiedenis, architectuur en hoge idealen. In de maanden die volgen stort Kracklites wereld echter compleet in. Zijn Italiaanse medewerkers drijven de spot met hem én met Boullée. Gaandeweg verliest hij de controle over zijn eigen tentoonstelling en felle pijnscheuten in zijn buik voorspellen weinig goeds. En het ergste van allemaal: hij begint zijn vrouw ervan te verdenken dat ze hem vergiftigt. De indrukwekkende vertolking van Dennehy, de oogstrelende fotografie en de betoverende muziek van Wim Mertens voegen zich op een bijna magische manier.

 

Regie: Peter Greenaway; taal: Engels; ondertiteling: Nederlands; duur: 112 minuten

Zondag 22 februari 'ONTWERPEN ZONDER CONCESSIE'

15222_The Fountainhead_1

The Fountainhead is het verslag van de strijd van de jonge, eigenzinnige architect Howard Roark met de wereld om hem heen. Roark weigert concessies aan opdrachtgevers te doen, terwijl zijn collega architect Peter Keating kiest voor commercieel succes en maatschappelijk aanzien. De ideeënroman, geschreven door de Amerikaanse schrijfster en filosofe Ayn Rand in 1943, werd onder dezelfde titel in 1948 verfilmd door regisseur King Vidor naar een script van Rand zelf en met Gary Cooper in de hoofdrol.

Locatie: Cinebergen | Eeuwigelaan 7 | 1861 CL | Bergen
Reserveren: via www.cinebergen.nl of 072 589 6310 (reserveerlijn)