Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Film 2017

dinsdag 19 december Strange & Familiar Architecture on Fogo Island

20171219_strange

In deze 54 minuten durende documentaire is de aandacht gericht op enkele artistieke bouwprojecten op het eiland Fogo, onderdeel van Newfoundland (Canada). Hoe een klein eiland groot denkt! En: “When the buildings are gone, the landscape will be still here”.

 

Todd Saunders keert terug naar de plek van zijn jeugd, Newfoundland, om daar op Fogo Island een hotel met 29 kamers en vier studio’s voor kunstenaars te ontwerpen. Hij laat zich inspireren door de sobere schoonheid van de lokale traditionele architectuur. De interieurs zijn door lokale ambachtslieden uitgevoerd. Uitgangspunt is de zelfredzaamheid en onafhankelijke geest van de bewoners van het eiland Fogo, alsmede de wens om het eiland nieuw leven in te blazen. Echter zonder het commercieel te maken.
In een dergelijke ruige natuur steekt de strakke architectuur fel af. Er zijn ergere plekken om tijdelijk te verblijven.

 
Regie: Marcia Connolly, Katherine Knight; land: Canada; duur: 54 min.; taal: Engels; ondertiteling: Nederlands

dinsdag 31 oktober 'Koyaanisqatsi: life out of balance'

20171031_Koyaanisqatsi_dames

Koyaanisqatsi: life out of balance is een documentaire uit 1982 met muziek van Philip Glass. Een cultfilm met alleen beeld en geluid. Vertraagd en versneld gefilmd, geeft het een hypnotiserend beeld over de moderne mens en onze relatie tot de natuur en de technologie.
In de taal van de Hopi-indianen staat koyaanisqatsi voor "leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven". Beelden van landschappen in Amerika wisselen zich af met die van Amerikaanse steden.
De minimale, repeterende muziek van Philip Glass draagt bij aan het hypnotiserende effect en heeft zeker bijgedragen aan het succes van de film.
 

De film is de eerste in de Qatsi-trilogie. Deze bestaat verder uit 'Powaqqatsi' (1988) en 'Naqoyqatsi' (2002). De trilogie geeft verschillende aspecten van de relatie tussen mens, natuur en technologie weer. Koyaanisqatsi is de bekendste film van de trilogie en wordt beschouwd als een cultfilm.
 

Regie: Godfrey Reggio
Taal: geen; duur: 86 min.
Deze film heeft geen inleiding

dinsdag 2 mei Where Architects Live

20170221_where

Waar de architect zelf woont zegt veel over zijn/haar visie op wonen. Acht korte films over architecten in hun (werk)woning. Een ding is zeker: allemaal houden ze van werken en van kunst.

 
Zijn de huizen van architecten een exacte weerspiegeling van hun vaak beroemde ontwerpen? Herken je hun stijl of is het compleet iets anders? Welke kunst hebben ze graag om zich heen? Where Architects Live geeft antwoord op deze vragen en komt onder de noemer 'gluren bij de buren' tevens tegemoet aan onze natuurlijke nieuwsgierigheid.

 
De film verbreedt onze kijk op architectuur en hoe architecten leven. Iemands huis is de grens tussen die bewoner en de buitenwereld en de architect wil ook gewoon gelukkig en comfortabel wonen met zijn vrouw, kinderen en huisdieren.

Shigeru Ban, Mario Bellini, David Chipperfield, Massimiliano and Doriana Fuksas, Zaha Hadid, Marcio Kogan, Daniel Libeskind en Bijoy Jain van Studio Mumbai. Ze wonen in Tokio, Berlijn, Mumbai, San Paolo, Milaan, Londen, Parijs and New York.

 

Regie: Francesca Molteni (2014)

taal: Engels gesproken; duur: 78 min.

dinsdag 4 april 'The Land of Many Palaces'

20170404 titel

De Chinese overheid stimuleert, als groot voorstander van verstedelijking, het verhuizen van 250 miljoen boeren van het platteland naar de stad. Om dit doel te realiseren worden er zogenaamde ‘ghost cities’ gebouwd voor de boeren die men kan overhalen om te verhuizen van het platteland naar de grote stad.Overheidsambtenaren worden naar het platteland gestuurd om de boeren te vertellen hoe goed het leven in de stad is.

Deze film volgt zo’n ambtenaar wanneer zij probeert één van de laatste boeren uit één van de laatste dorpen in de regio over te halen te vertrekken. Maar hoe krijg je iemand zover om alles achter te laten wat hij kent?Regelmatig wordt in de film teruggeschakeld naar de boerderijen waar ze vandaan komen en nu naar terugverlangen. De Chinese regering heeft voor de komende twintig jaar gepland om 250 miljoen boeren te verhuizen naar steden.

The Land of Many Palaces is een prachtige, soms humoristische film en nu al een belangrijk tijdsdocument.

Regisseur Ting Song, Adam James Smith
Taal: Chinees; Ondertiteling: Engels
Duur: 61 min

In 2018 heeft het AIA in samenwerking met Filmhuis Alkmaar een serie films vertoont.

Locatie: Filmhuis Alkmaar, Pettemerstraat 3, 1823 CW Alkmaar