Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Lezingen 2012

3 december 2012 LEZING door DIRK SIJMONS (landschapsarchitect)

Dirk Sijmons

VORMGEVEN AAN ENERGIELANDSCHAPPEN

Duurzame energiebronnen hebben een sterk effect op de ruimtelijke ontwikkeling. Zo sterk –betoogt landschapsarchitect Dirk Sijmons – dat we aan het begin staan van de derde generatie energielandschappen, na die van de vervening en olie en gas. Sijmons laat zien hoe de nieuwe energielandschappen kunnen worden vormgegeven.

31 oktober 2012 LEZING door MICHAEL NOORDAM, projectarchitect bij RAU

Oneplanetarchitecture   Michael Noordam

ONEPLANETARCHITECTURE
In de AIA-lezing zal Michael Noordam, projectarchitect bij RAU, ingaan op de visie en werkwijze van het bureau en enkele recente projecten toelichten.
RAU noemt dit Oneplanetarchitecture.

Het in Amsterdam gevestigde architectenbureau RAU werkt sinds 1992 vanuit een sterk bewustzijn ten aanzien van het ontwerpen van duurzame gebouwen. RAU zet zich in voor de lange termijn belangen van de aarde en haar bewoners.

Spreker: Michael Noordam, architectenbureau RAU
Locatie: Provadja | Verdronkenoord 12 | 1811 BE | Alkmaar
Toegang: vrij

8 mei LEZING door JOOST RAVOO (regiodirecteur NS Randstad Noord)

Joost Ravoo

VISIE EN AMBITIE: BIJ DE NS EN VOOR ALKMAAR

Door stationsgebiedsontwikkeling kan de NS functionele gebieden transformeren tot kloppende stadsharten. Joost Ravoo, regiodirecteur NS Randstad Noord, zal toelichten hoe de NS, vanuit maatschappelijke trends en ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ordening en verkeer & vervoer, haar keuzes maakt ten aanzien van de ontwikkeling van stationsgebieden. Aan de orde komen consumentenwensen, problematiek in de OV-vervoersketen en strategieën om deze te omarmen. Ravoo zal verschillende voorbeelden van de ontwikkeling van stationsgebieden bespreken en zal de stand van zaken rond station Alkmaar toelichten. Ravoo zou zeer verbaasd zijn als er bij een presentatie over de NS geen levendige discussie zou ontstaan.
 
Joost Ravoo (1971) studeerde Bedrijfskunde op Nijenrode en haalde een Master of Corporate Communication aan de Erasmus Universiteit. Hij werkte bij Van Hulzen Public Relations Adviseurs (Voorschoten) en Sara Lee/DE (Utrecht). In 2001 stapte  hij over naar de NS en werd na een jaar directeur corporate communicatie (Utrecht). In vijf jaar tijd steeg de reputatie, merkwaarde, en klant/medewerkerstevredenheid bij de NS spectaculair. Sinds eind 2007 is Joost Ravoo regiodirecteur Randstad Noord (Amsterdam) en geeft hij in dit gebied vaart aan de commerciële belangen van het reizigersbedrijf en het vastgoed- en retailbedrijf van de NS.

2 april LEZING door PEER GLANDORFF (Fact architects)

Peer Glandorff, Fact architects

ARCHITECTUUR IS (ON)BETAALBAAR

Architectuur maakt onze omgeving en heeft daarmee een zekere invloed op ons, de gebruiker;  zowel positief als negatief. Het laat zien hoe we willen en kunnen wonen en werken en hoe we met elkaar omgaan. Het reflecteert hoe we onze omgeving waarderen en wie we zijn.
Soms is architectuur een middel om een visie te onderstrepen, of om anderen onze visie te laten delen en aan die visie bij te laten dragen. Omgekeerd stelt het huidige economische tij architectuur op de proef. Vinden we architectuur nog belangrijk; is het (nog) te betalen en willen we dat? Of heeft architectuur altijd een bestaansrecht; kan het zichzelf betalen; is het te sponsoren en kunnen we er aan verdienen?
Aan de hand van een aantal projecten van het bureau wordt ingegaan op de positie van
architectuur en onze rol in het bouwproces op verschillende schaalniveaus. Dat gaat van het vormgeven van een visie tot het financieel meedenken.
 
Peer Glandorff (1970) is oprichter van Fact Architects en verantwoordelijk voor alle aspecten van de totstandkoming en realisatie van de ontwerpen van het bureau. De portefeuille is divers en omvat stedenbouwkundige-, landschappelijke-, publieke- woning- en utiliteitsbouw projecten.
Al tijdens zijn studietijd, die hij Cum Laude afrondde aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam, was Glandorff actief in de architectuur. In 1997 ging hij aan de slag als ontwerper en projectleider bij Dok architecten, om in 2001 de overstap te maken naar Hvdn architecten. In 2005 richtte hij Fact Architects op. Met Fact Architects ontving Glandorff een aantal prijzen. Zo is Fact Architects winnaar van deBNAArchitectenprijs 2005 met het ontwerp voor een sportpark en winnaar van de VKG Architectuurprijs 2010 met een woningbouwproject voor studenten. Voor het Ronald McDonald Centre ontving het bureau de Ari Keppler Prijs 2011, de NOC*NSF Award 2011 en het is genomineerd voor de Hedy D’Ancona Prijs 2012.

6 maart LEZING door GERT URHAHN (Urhahn Urban Design)

Gert Urhahn  

OVERSTAD OF SPONTANE STAD

In 2009 organiseert het AIA op de Dag van de Architectuur de manifestatie ‘Dichter bij Overstad’, waarin Urhahns masterplan en de ontwikkelingskansen onder de loep werden genomen voor dit deel van Alkmaar. Geconstateerd moet worden dat we sindsdien niet veel dichter bij realisatie zijn gekomen. De gemeente Alkmaar verkondigt op de site nog optimistisch: “Overstad, het gebied ten noorden van de binnenstad, wordt ontwikkeld tot een levendig en aantrekkelijk deel van Alkmaar met zo'n 2.200 woningen en een groot aanbod van winkel- en kantoorruimten, scholen en voorzieningen”. Maar waar blijft het? Gert Urhahn maakt een analyse van de situatie aan de hand van zijn boek ‘de spontane stad’. De focus in een spontane stad ligt niet op het eindbeeld maar op de strategie. De functies veranderen sneller dan de stenen waarmee de stad gebouwd is. Het netwerk, het grit, is vastgelegd en solide. De invulling is voortdurend in beweging.

8 februari LEZING door HANS IBELINGS (architectuurhistoricus en criticus)

Hans Ibelings

EUROPESE ARCHITECTUUR - VAN VEEL NAAR MINDER
De afgelopen tweehonderd jaar heeft de architectuur in Europa een enorme ontwikkeling doorgemaakt, aangespoord door de Industriële Revolutie, een snelle bevolkingsgroei en een rappe verstedelijking. Met de groei van de stad, en de opkomst van de burgerlijke samenleving, dijde het werkterrein van de architect enorm uit, en nam het aantal architecten enorm toe.
Dat leidde ertoe dat in de twintigste eeuw alles, van sofa tot stad, onderwerp werd van de architectuur. En de gebouwde omgeving werd - afhankelijk van de omstandigheden - gietvorm dan wel afgietsel van de samenleving. Inmiddels is de situatie in Europa drastisch aan het veranderen nu de Industriële Revolutie en het bijbehorende paradigma van groei en vooruitgang voorbij zijn. De politieke en economische macht van het continent is tanende en de bevolking groeit op veel plekken niet meer, maar vergrijst en krimpt. Wat betekent dit voor de architectuur, en voor architecten? 

Hans Ibelings (Rotterdam,1963) is architectuurhistoricus en –criticus. Hij is van 1989 tot 2000 curator bij het Nederlands Architectuurinstituut; van eind 2004 tot begin 2012 hoofdredacteur van A10; in 2005 en 2006 is hij visiting professor aan de EPFL (Lausanne). Hij is auteur van verschillende boeken waaronder Supermodernisme: Architectuur in het tijdperk van globalisering en Europese architectuur vanaf 1890.