Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Archief AIA-Lezingen 2019

15 mei - Lezing door Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda (bureau Barzilay+Ferwerda, Deventer)

20190515_alkmaar_houten huizen   20190515_Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda

Houtskeletbouw in Alkmaar Noord

een uniek en leerzaam experiment

 

De rijksbouwmeester bepleit in zijn visie voor Nederland “Panorama Nederland” dat de helft van alle nieuwe woningen in hout wordt gebouwd. In houtbouw met herplant wordt namelijk CO2 opgeslagen, in plaats van dat het vrijkomt. Als we dit zouden realiseren met hout uit productiebossen in Nederland, zou de helft van de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald.

Eind jaren ’70 werd er voor het eerst geprobeerd om houtbouw in Nederland te introduceren. In Alkmaar-Noord werd het experimentele plan De Vier Vierkanten van architect Abe Bonnema gerealiseerd als winnaar van een prijsvraag. Het was één van de eerste grotere plannen in houtbouw en daarmee een mogelijke vooruitblik naar de toekomst van de Nederlandse woningbouw.

Nu 40 jaar later onderzoeken architect Marcel Barzilay en stedenbouwkundig ontwerper Ruben Ferwerda het plan in het kader van breder onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit de jaren ’70. Zoals De Vier Vierkanten laat zien, zijn de thema’s van de experimenten van toen nu weer actueel.

In de lezing vertellen ze wat het stimuleringsprogramma van de overheid inhield en wat het verhaal is achter het plan De Vier Vierkanten in de Horn-Noord, ook wel bekend als ‘het Indianendorp’.

 

Marcel Barzilay, architect en Ruben Ferwerda, stedenbouwkundig ontwerper zijn afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Samen vormen ze sinds 2018 het bureau Barzilay+Ferwerda. Ruben Ferwerda is tevens docent aan Saxion Hogeschool te Deventer.

Projecten /werkzaamheden: gespecialiseerd in de geëngageerde architectuur uit de jaren ‘70. Op dit moment doen ze onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit die periode.

19 maart - Lezing door Hans Goverde (Kraaijvanger Architects, Rotterdam)

20190319_lezing de vitale stad   20190319_lezing Hans Goverde

De Vitale Stad

De stad leeft. De stad is onze identiteit, laat ons de geschiedenis zien en blikt vooruit naar hoe het straks zal zijn. Mensen veranderen en de stad verandert mee. Wij willen dat mensen gelukkiger werken, leven en leren. Dat is het doel. Ontwerpers creëren ruimtes daarvoor. Daarbij gaan we zorgvuldig om met onze grondstoffen door circulair te ontwerpen en te bouwen. Zoals bij ons Cradle-to-Cradle ontwerp voor Stadskantoor Venlo. Architectuur en stedenbouw hebben effect op langere termijn en ondersteunen de vitaliteit van een stad door de juiste condities te scheppen, te ordenen en te inspireren. Verschillende mensen, functies, plekken en gebouwen bestaan dicht bij elkaar. Goede ontwerpen hebben de veerkracht om de diversiteit van voortdurend veranderende behoeftes en activiteiten te huisvesten. Met duurzaamheid, schoonheid, sociaal contact, betekenis en identiteit als belangrijke factoren. Zo maak je de Vitale Stad.

Hans Goverde is partner architect van Kraaijvanger Architects. Het ideaal van Kraaijvanger is een gebouw dat energie levert, lucht en water zuivert, ruimte biedt aan biodiversiteit en geen afval produceert. Zijn meest spraakmakende recente werk betreft het Stadskantoor Venlo, een Cradle2Cradle ontwerp dat gericht is op de gezondheid van gebruikers en omgeving. Actuele projecten van zijn hand zijn Woongebouw De Binck Den Haag, Spieghelstraat Alkmaar en Lapis Lazuli Heerhugowaard. Ook is Hans supervisor van de gebiedstransformatie Hart van Zuid Rotterdam.
Zijn architectuur wordt gekenmerkt door oog voor de menselijke schaal binnen een grootschalige - vaak binnenstedelijke - context. Als partner van Kraaijvanger Architects richt Hans Goverde zich op complexe binnenstedelijke opgaven, multifunctionele gebouwen en geïntegreerde ontwerpprocessen.