Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

AIA-Symposium

29.01.2019 Leren van Alkmaar-Noord

20190129_Alkmaar-Noord

Op dinsdag 29 januari 2019 om 20.00 uur houden wij een Forumbijeenkomst in de Pleinzaal van het TAQA Theater De Vest over Alkmaar-Noord. Onze sprekers voor deze avond zijn Maarten Min, Ed Diepenmaat en Piet IJssels
Toegang: 5 euro l vrienden 3 euro

 

Vanaf het moment dat Alkmaar stadsrechten kreeg heeft de stad er ruim 700 jaar over gedaan om te groeien naar een omvang van zo’n 45.000 inwoners. Daarna is het inwonertal van Alkmaar in ruim 25 jaar verdubbeld. Alkmaar maakte in de tweede helft van de 20e eeuw een ongekende en spectaculaire groei door, en telt sindsdien ruim 90.000 inwoners. Hoe heeft die ontwikkeling plaats gevonden? Wat was er voor nodig en wat heeft het opgeleverd? En, wat valt er van deze ontwikkeling te leren?

Het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) richt zich vooral op actuele ontwikkelingen in ruimtelijke ordening en architectuur. Dit jaar bestaat het AIA 25 jaar en dat is een aanleiding om eens terug te kijken. We doen dat op de ontwikkeling van Alkmaar-Noord. Op woensdag 12 december praten is er een forumbijeenkomst met drie mensen die nauw betrokken waren bij die ontwikkeling er een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd, te weten: Piet IJssels, oud-wethouder van Alkmaar en oud-burgemeester van Gorkum, Ed Diepenmaat, voormalig hoofd van de sector Ruimtelijke Ordening van Alkmaar en Maarten Min, eigenaar directeur van Min2 bouw-kunst.
Als gespreksleider zal optreden Janwillem Snieder, stedenbouwkundige bij de BUCH en bestuurslid van het AIA.

Ed Diepenmaat

ed diepenmaat

Na een opleiding in Delft als stedenbouwkundige is Ed Diepenmaat in 1970 in dienst getreden bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Hij heeft daar o.a. gewerkt aan een nieuw structuurplan voor Lelystad, diverse stadswijken en aan inpolderingsplannen voor de Markerwaard.
In 1978 is hij in dienst getreden bij de gemeente Alkmaar en heeft daar tot 2002 gewerkt als hoofd van de afdeling Stedenbouw en hoofd van de sector Ruimtelijke Ordening. In het bijzonder was hij betrokken bij de ontwikkeling van Alkmaar-Noord, de ontwikkeling van de HAL (samenwerkingsverband Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk), en het Kwaliteitsplan voor de Binnenstad en het plan voor de Vroonermeer Zuid.
Was o.a. lid van de interdepartementale werkgroep ‘Verkeersleefbaarheid in Steden en Dorpen’, de werkgroep ‘Bouwen en Wonen’ van de Culturele Raad van Noord Holland, voorzitter van de Alkmaarse Welstands- en Monumentencommissie, voorzitter van het C.A.B.K. (Centrum Adviesorgaan Beeldende Kunst te Alkmaar) en penningmeester van de Stichting Stelling van Amsterdam.
Vanaf 2002 is Ed Diepenmaat eigenaar van stedenbouwkundig adviesbureau DSO&A. Tenslotte is hij al vele jaren voorzitter van het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar.

Piet IJssels

piet ijssels

Piet IJssels werd op 9 augustus geboren te Schoorl. Hij volgde de HBS-B te Alkmaar, daarna een onvoltooide studie Schei- en Natuurkunde met Wiskunde te Amsterdam.
In 1970, vanuit stadsvernieuwingsacties raadslid voor de PvdA in Alkmaar. Van 1974 t/m 1991 wethouder in Alkmaar en binnen die periode ook een aantal maanden waarnemend burgemeester. Daarna tot 2013 burgemeester te Gorinchem. Nu gepensioneerd.

Bestuurs- en toezichtfuncties o.a. bij het MCA Alkmaar, woningbouwvereniging Rochdale, Rivas-Gorinchem, Polderdistrict Tieler en Culemborgerwaarden, Waterschap Rivierenland, betrokken in diverse commissies bij de Dijkverzwaring aldaar en bij het Project Ruimte voor de Rivier, enz.

Betrokkenheid bij Alkmaar en Alkmaar Noord
Van 1974 t/m 1991 wethouder Volkshuisvesting, projectwethouder Alkmaar-Noord en stadsvernieuwing, financiën en grondbedrijf enz.

Maarten Min

maarten min

De Bergense architect Maarten Min studeerde in 1976 cum laude af aan de TU Delft bij prof. Aldo van Eyck. In de jaren daarna werkte hij bij verschillende architectenbureaus in Noord-Holland. In 1984 richt hij samen met zijn levenspartner Jetty Min Min2 bouw-kunst op. Hij werkte aan 1050 projecten, waaronder woningbouw, utilitaire gebouwen, privéwoningen en stedenbouw en advies.
In 1994 stond De Hoep (Castricum) in het NAI Jaarboek. In 2010 won hij met zijn eigen woning de Arie Kepplerprijs, het project stond ook in het NAI Jaarboek. In 2014/2016 werd Min2 uitgenodigd voor de Biënnale Venetië.

In Alkmaar gerealiseerde projecten: Victory building, VTC, Domus/Primark, Il Palazzo, Wonen/werken Schermerweg, Hollandse tuin (in aanbouw). Projecten in Alkmaar-Noord: 200 woningen ‘t Rak Zuid, SEW (1978); prijsvraag zorgwoningen Alkmaar-Noord, Rochdale (1988); prijsvraag laatste 100 woningen Alkmaar-Noord, VBM; make-over winkelcentrum De Waarden en Jumbo (2018).