Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

nieuws

29 juli 2019

jaarverslag 2018

Het laatste jaarverslag is gereed en te downloaden op onze website.

zie ook: jaarverslagen AIA lees meer
4 maart 2019

OPEN BRIEF OVER HET PEN-DORP TE ALKMAAR

In de zomer van 2018 werd het PEN-dorp aan de Voltastraat te Alkmaar verkocht aan HBB Groep en De Geus Bouw. Het terrein wordt geschikt gemaakt, zo kon in de krant worden gelezen, voor grootschalige woningbouw, 450 woningen. Een deel in de sociale sector, een ander deel in een duurder koopsegment.

 
Wat is het PEN-dorp
PEN staat voor Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland. In mei 1982 opende in de omgeving van Alkmaar een nieuw dorp: het PEN-dorp. Op een terrein van 70.000 m² in de Bergermeerpolder vestigde zich het bedrijfskantoor van het PEN. Naast 14.500 m² aan kantoren kwamen er binnentuinen, dakterrassen, waterpartijen, werkplaatsen en zelfs een sporthal. Een compleet ‘werkdorp’ voor meer dan 500 medewerkers ontstond op het nieuwe bedrijventerrein Viaanse Molen. De Friese architect Bonnema mocht hier zijn idee over een groot kantorencomplex met de menselijke maat gaan uitvoeren. In 1982 was het een vooruitstrevend ontwerp. Het complex ziet er uit als een vriendelijke woonwijk. Vandaar de aanduiding PEN-dòrp.
Intussen veranderde de organisatie. De PEN werd Liander. En dankzij de automatisering kan Liander inmiddels met 40 mensen voor ons hetzelfde doen als destijds de PEN met 500. Daarmee verloor het kantorencomplex voor het elektriciteitsbedrijf zijn bestaansrecht, waardoor het nu al enkele jaren leeg staat. Het PEN-dorp was dus niet meer nodig en het denken over herbestemming was begonnen. Maar de aanvankelijk voor de hand liggende gedachte aan woningbouw kwam niet echt uit de startblokken. Betekent dat nu ook dat de unieke schepping van Bonnema verloren gaat? Dat zouden wij zeer betreuren.

 

Lees hier de hele brief.

 
VOORKOM SLOOP VAN HET PEN-DORP,
KIES VOOR DUURZAME HERBESTEMMING!

 
Alkmaar, maart 2019,

 
Ed Diepenmaat, voorzitter Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA)
Leen Spaans, voorzitter Historische Vereniging Alkmaar (HVA)