Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Hoe gaan we om met de ruimte

15 februari 2021

Hoe gaan we om met de ruimte


Beste vrienden van het AIA

Hoe gaan we om met de ruimte?

2020 was voor het AIA door corona geen erg productief jaar. Weliswaar organiseerden we een paar prachtige lezingen maar veel andere activiteiten gingen niet door.Wat wel door ging en nog steeds door gaat is de groei van de ruimtebehoefte. Of het nu gaat om ruimte voor woningen, voor bedrijven, voor energievoorzieningen, voor natuur of voor infrastructuur, in toenemende mate strijden deze ruimtevragers om voorrang en raken ze met elkaar in concurrentie.


Eerder was ons motto ‘Wie bepaalt de stad’. Intussen zou je eerder denken aan ‘Wie bepaalt Nederland’. Want het ruimteprobleem in Nederland is een nationale kwestie met een hoge urgentie. Hopelijk begrijpt ook de politiek dat en hakt zij met de komende verkiezingen die knoop door. Want het is de hoogste tijd voor een nieuw ministerie van VROM. En voor een minister die weer sturing geeft aan het nationaal planologisch beleid.


Als een van de 40 architectuurcentra in Nederland is onze scoop niet nationaal, maar veeleer regionaal en lokaal. Maar ook op die schaal zijn de nationale ruimteproblemen goed herkenbaar. En juist op die schaal moeten we zuinig zijn met de ruimte. Maar lukt dat ook? Lukt het echt om compact en toch hoogwaardige te bouwen in het HAL-gebied. En wat vinden we ervan dat tegelijkertijd onze open ruimte wordt volgepakt met zonneparken en windmolens, en met ruimtevretende en energieverslindende datacenters.


Weliswaar zijn we nog niet aan het eind van de pandemie maar met onze programmering kunnen we daar niet op wachten. We gaan op zoek naar plannen en verhalen die te maken hebben met de kwaliteit van het gebruik van de ruimte, zowel bebouwd als onbebouwd. En de onderwerpen liggen voor het oprapen. Want Alkmaar groeit door net als de andere gemeentes in onze regio. Maar wat betekent dat voor de leefbaarheid van de stad?
Tegelijk verliest de binnenstad een deel van haar centrumfunctie. Hoe vangen we dat op. Hoe vinden we nieuwe functies voor leegstaande gebouwen?
Hoe gaan we om met de enorme ruimteclaim voor energievoorzieningen als windmolens en zonneparken in onze regio? Blijft er wel genoeg ruimte voor een duurzaam natuurbeheer?


De grote vraag is dus: Hoe gaan we om met de ruimte. Dit is het motto voor onze activiteiten in 2021. Ons voornemen is om rond dit motto activiteiten te organiseren en daar zoveel mogelijk belangstellenden bij te betrekken. U bent van harte uitgenodigd.


Ed Diepenmaat
voorzitter AIA