Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

wat doet het AIA

Het AIA (Architectuur Informatiecentrum Alkmaar) is opgericht in 1993. Inmiddels bestaat het AIA 25 jaar en staat bekend als een architectuurcentrum met kwalitatief hoogwaardige lezingen, met een vaste jaarlijkse architectuurtentoonstelling van een toonaangevende architect, met andere wisselende activiteiten (zoals AIA-Architectuurprijs van een gemeente in de regio). Wij genieten een royale en steeds toenemende belangstelling.

Thema 2018 'ARCHITECTUUR EN STADSCULTUUR'

In 2018 bestaat het AIA 25 jaar. Behalve reden voor een feestje ook reden voor een terug- en vooruitblik. De maatschappij, met daarin de positie van de architect, is in die periode enorm veranderd. Maatschappelijke thema’s als individualisering, digitalisering, vergrijzing en duurzaamheidsopgave hebben hun effect gehad en gaan het nog verder krijgen. En waar staat het AIA? In ieder geval midden in die maatschappij. Eigenlijk dekt de naam AIA niet meer de lading: ‘Architectuur Informatiecentrum Alkmaar’. We doen meer dan alleen informatie geven; we zijn een platform voor partijen die in een ruim werkveld rondom het vak architectuur een verhaal te vertellen hebben. Of die met elkaar in discussie gaan. Daarbij gaat het steeds over een actueel en/of lokaal aspect van het vak architectuur in brede zin.
In de afgelopen jaren hebben we jaarthema’s gehanteerd die refereerden aan de stand van zaken rondom het vak.
Leidraad voor onze activiteiten in 2018 is de samenhang tussen vormgeving van de bebouwde en de onbebouwde ruimte van de stad en het leven in en om de stad. Indachtig ons 25-jarig bestaan zullen wij daarbij zowel aandacht besteden aan de periode die achter ons ligt c.q. aan de lessen die daaruit te trekken zijn, als aan de ontwikkelingen die op ons af komen.

Onder het hoofdstuk 'jaarverslagen' vind u al onze eerdere thema's terug. U kunt deze downloaden en bekijken.

Programmaraad

In 2008 is de programmaraad samengesteld. De raad bestaat uit prominente vertegenwoordigers van culturele- en bestuurlijke partijen die het AIA omringen. De bedoeling is dat de programmaraad het bestuur van het AIA adviseert over de huidige- en vooral de toekomstige programmering.

Vrienden van de architectuur zijn vrienden van het AIA.
Word ook vriend (voor € 20,- per jaar) en meld u aan via info@aia-alkmaar.nl.
Een hogere bijdrag is uiteraard zeer welkom.