Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

archief nieuwsbrieven 2014

 
AIA-Film
Zondag 25 mei 2014, 15.30 uur
icoon_film
 
 
 
Zwierig Met Beton
Film ‘Sybold van Ravesteyn, architect voor de eeuwigheid’ 
Inleiding door Kees Rouw
 
 
Sybold van Ravesteyn lijkt aanvankelijk een aanhanger van het 'Nieuwe Bouwen', maar hij begint meer te experimenteren met barokke krullen en andere ronde vormen. Vooral na een reis naar Rome begint hij meer en meer van het modernisme af te wijken en gebruikt hij almaar meer ornamenten en decoraties, bogen en krullen. Zijn zwierige, barokke stijl leidt tot veel controverses met zijn collega’s van het Nieuwe Bouwen. Sybold van Ravesteyn heeft een grote kennis van gewapend beton. Sybold van Ravesteyn was gedurende zijn gehele actieve architectenloopbaan een controversiële figuur. Zijn ondogmatische houding binnen de door diverse stromingen verdeelde architectuurwereld en zijn karakteristieke, wisselende voorkeur voor functionaliteit, monumentaliteit en zwierige decoratie, maken hem tot een unieke figuur in de Nederlandse architectuur.
Sybold van Ravesteyn
 
 
Diergaarde Blijdorp Rivièrahal
Inleiding door Kees Rouw
Kees Rouw (1953) studeerde architectuur aan de TU Delft. Vanaf 1992 werkt hij binnen zijn eigen bureau als architect en als adviseur voor ruimtelijke kwaliteit. Zijn bureau, gevestigd in Dordrecht, richt zich met name op restauraties, hergebruik van gebouwen en projecten in de culturele sector. Door de toenemende betrokkenheid bij restauraties, onder andere van het werk van de neo-barokke architect Sybold van Ravesteyn, raakt hij geïntrigeerd door kleurgebruik op gebouwen. Dat leidt in 1998 tot de oprichting van I Colori [Architectuur & Kleur], dat zich bezighoudt met onderzoek naar historisch kleurgebruik en het vervaardigen van kleuranalyses en kleurplannen. Kees Rouw heeft diverse publicaties op het gebied van architectuur op zijn naam staan. In juni 2014 verschijnt bij nai010 uitgevers de monografie Sybold van Ravesteyn Architect.
 
 
Zondag 25 mei 2014, 15.30 
CineBergen
Eeuwigelaan 7 | 1861 CL | Bergen

Reserveren via www.cinebergen.nl of 072 589 6310 (reserveerlijn)
Losse kaarten: € 8,50 (t/m 18 jaar en 65+ € 7,00)
 
 
Komende activiteiten
AIA-LEZING: do 05.06, do 16.10, do 04.12 
AIA-BEZOEK: do 02.10 
AIA-FILM: zo 28.09, zo 30.11 
AIA-DVDA: za 21.06

Architectuur Informatiecentrum Alkmaar
Postadres: Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar
072-5124648, info@aia-alkmaar.nl, www.aia-alkmaar.nl
 
 
AIA wordt ondersteund door:
stimuleringsfonds creatieve industrie, Gemeente Alkmaar, BNA Kring Alkmaar, Bouwend Nederland Alkmaar, Bouwfonds Ontwikkeling, Monier Roofs For Living, SteenCenter Noord-Holland, Stoel van Klaveren Bouwstoffen, Patina Hellende Daken, Kennemer Wonen, Van Alckmaer voor wonen, Woningbouwvereniging Langedijk, Wooncompagnie, Woonwaard Noord-Kennemerland, Ymere, Finesse Druk, Jan de Wit Architect, Breddels Architecten, kerssens I de ruiter architecten, Klous + Brandjes Architecten, Rietvink Architecten