Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Uitnodiging AIA-Architectuurfilm 28 oktober

architectuurdocumentaire 'HET SCHIP'

 
AIA-Film
architectuurdocumentaire 'HET SCHIP'
icoon_film
 
 
 
20181020_film hetschip

Op zondag 28 oktober a.s. om 13.30 uur wordt in Cinebergen (Eeuwigelaan 7, Bergen NH) de documentaire 'Het Schip' van Wilma Kuijvenhoven vertoont. De vertoning is georganiseerd door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA).

 

In 1917 krijgt Michiel de Klerk van woningcoöperatie Eigen Haard de opdracht een woningbouwcomplex voor arbeiders te ontwerpen. Het werd zijn meest extreme werk, in de volksmond bekend als Het Schip. Het werd een prachtig icoon van de Amsterdamse School. De combinatie van detaillering in relatie tot de hoofdcompositie maakt het bouwwerk tot een groot visueel spektakel. “Je weet gewoon niet waar je kijken moet” aldus Max van Rooy, kleinzoon van H.P. Berlage.

 
 
20181020_film hetschip 1

Het restauratieproces van Het Schip wordt gevolgd, en met gebruikmaking van archiefmateriaal wordt de achtergrond geschetst van de sociale woningbouw uit die tijd. Al eerder, in de jaren ’70, werd Het Schip grondig gerestaureerd, maar helaas met gebruikmaking van de verkeerde baksteen. Dit soort fouten mogen nu niet meer gemaakt worden. "De steen en vooral de kleur van de steen is van essentieel belang, dat is de verf van Michel de Klerk", aldus van Rooy.

 

De film zal worden ingeleid door Cisca van der Leeden, werkzaam bij Woningcorporatie Eigen Haard en intensief betrokken bij de restauratie van het Schip.

 

Regie: Wilma Kuijvenhoven; duur: 52 min
Locatie: Cinebergen, Eeuwigelaan 7, 1861 CL Bergen
Kaarten via www.cinebergen.nl; reserveren via 072 589 6310 (reserveerlijn)

 
 

Zondag 28 oktober 13.30 uur

 

Cinebergen | Eeuwigelaan 7 |1861 CL Bergen
Kaarten via www.cinebergen.nl; reserveren via 072 589 6310 (reserveerlijn)
kosten €5,-

 
 
KOMENDE AIA ACTIVITEITEN
 
 

AIA-LEZING  wo 12.12

 
 
AIA wordt ondersteund door:

Gemeente Alkmaar, Bouwcenter RAB Alkmaar, Bouwend Nederland afd. N-H-N, BPD Ontwikkeling, Gravin van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, TAQA Cultuurfonds, Victoriefonds, BNA Noord-Holland Regionaal, Breddels Architecten, Jan de Wit Architect, John Koomen Tuinen, kerssens I de ruiter architecten, Klous + Brandjes Architecten, Patina Hellende Daken, Rietvink Architecten, Rob de Vries DVUA