Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Uitnodiging AIA-Lezing 13 oktober

 
AIA-LEZING
Donderdag 13 oktober 2016
icoon_lezing
 
 
 
20161003 binnenstad
Wat is de binnenstad?

Nederlandse binnensteden etaleren een enorme rijkdom aan authentieke stedelijke ambiance. Met hun rijke historie, dynamiek, hoge bebouwingsdichtheid, mix van voorzieningen, wonen en werken, fijnmazige structuur en diversiteit aan openbare ruimtes met een menselijke maat bieden ze een duurzame, aantrekkelijke en hoog gewaardeerde leefomgeving.
We moeten af van de jammerlijke simplificatie binnenstad=winkelcentrum. Om te beginnen is het belangrijk te begrijpen wat eigenlijk de binnenstad is. De begrippen binnenstad en (stads-)centrum worden vaak door elkaar gebruikt zonder helder onderscheid of duidelijke definitie. Daardoor wordt de discussie niet scherp gevoerd, ontstaat er gemakkelijk verwarring en kunnen kansen worden gemist. In zijn lezing probeert De Boer orde te scheppen in het binnenstadsdebat, en handreikingen te geven voor het sturen van dat debat in Alkmaar.

 
 
Matthijs de Boer

Matthijs de Boer is stedenbouwkundige en architect. Hij leidt het Rotterdamse bureau mdbs. Zowel ontwerpprojecten als onderzoek behoren tot het dagelijkse werk, in een voortdurende vruchtbare interactie. Transformatie van de stad is de rode draad. De Boer is daarnaast actief in adviescommissies, bouwkunstonderwijs in binnen- en buitenland, en als opiniërend auteur. Hij schreef een groot aantal artikelen in vakbladen, daarnaast is hij columnist bij S&RO en blogger van DeArchitect.nl. Enkele jaren geleden verscheen zijn boek ‘Binnen in de Stad, ontwerp en gebruik van publieke interieurs’.

http://www.mdbs.nl/

20161013 spreker
 
 

Donderdag 13 oktober 2016, 20.00
TAQA Theater De Vest, Pleinzaal
Canadaplein 2 | 1811 KE | Alkmaar

Toegang: 5 euro, vrienden en sponsoren 3 euro

 
 
Komende activiteiten

AIA-LEZING do 13/10, do 08/12
AIA-FILM zo 30/10, zo 27/11
AIA-FIETSTOCHT za 15/10

* wijzigingen voorbehouden

 
 
AIA wordt ondersteund door:

Gemeente Alkmaar, TAQA Cultuurfonds, BMN l Bouwmaterialen, BNA Kring Alkmaar, Bouwcenter RAB Alkmaar, Bouwend Nederland Alkmaar, BPD Ontwikkeling, Eaton Industries, Monier Roofs For Living, Frans en Piet Tauber, Patina Hellende Daken, Kennemer Wonen, Van Alckmaer voor wonen, Woningbouwvereniging Langedijk, Wooncompagnie, Woonwaard Noord-Kennemerland, Jan de Wit Architect, Breddels Architecten, kerssens I de ruiter architecten, Klous + Brandjes Architecten, Rietvink Architecten.