Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Uitnodiging AIA-Lezing 23 mei

 
AIA-Lezing door Birgit Dulski
Woensdag 23 mei
icoon_lezing
 
 
 
20180523_GWL-terrein
Leren van 20 jaar eco-wijken zoals Vroonermeer Zuid

In de jaren ’90 werden in Nederland diverse eco-wijken gerealiseerd. Het waren nieuwbouwwijken waar veel aandacht werd besteed aan energiebesparing en duurzame energieopwekking, maar ook aan duurzame materiaalkeuzes, groen en water in de wijk, een autoluw karakter en sociale cohesie. In Alkmaar is de wijk Vroonermeer Zuid hiervan een goed voorbeeld.

 
Birgit Dulski was als adviseur betrokken bij een aantal van deze wijken, net als haar collega Anke van Hal. Inmiddels is Anke van Hal hoogleraar Sustainable Building and Development bij Nyenrode Business Universiteit. Birgit Dulski werkt in haar team en bij het NIBE, een ander adviesbureau voor duurzaam bouwen. In opdracht van het ministerie voor Binnenlandse Zaken gingen Anke en Birgit terug naar zes eco-wijken om te onderzoeken hoe gelukkig de bewoners zijn met de duurzame maatregelen die toen heel vernieuwend en ambitieus waren. Tijdens de bezoeken aan de wijken en interviews met bewoners kwamen verrassende en ook confronterende inzichten naar voren. Anke en Birgit gingen vervolgens in gesprek met professionals die bij huidige duurzame projecten betrokken zijn. In haar presentatie vertelt Birgit over de lessen die we kunnen trekken uit de eco-wijken van toen en welke vragen we ons op basis daarvan voor huidige projecten zouden moeten stellen.

 
 
20180523_Leren van 20 jaar eco-wijken

Ir. Birgit Dulski is geboren en getogen in Berlijn. Zij heeft architectuur en stedenbouw gestudeerd aan de Universität Kaiserslautern, de TU Hamburg-Harburg en de TU Delft, waar ze in 1995 haar diploma behaalt. Sindsdien is zij betrokken bij prominente duurzaamheidsprojecten in Nederland en de EU. Sinds april 2008 is ze in dienst bij het Center for Entrepeneurship and Stewardship van de Nyenrode Business Universiteit als Senior Researcher Sustainable Building, daarnaast is ze senior consultant bij het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Zij begeleidt projecten, initiatieven en onderzoeken rondom de verduurzaming van historische en/of beeldbepalende gebouwen. Eerder was ze werkzaam bij het milieukundig ontwerp- en onderzoeksbureau BOOM-Maastricht.

 
 

Woensdag 23 mei 20.00 uur

 

TAQA Theater De Vest – Pleinzaal
Canadaplein 2 | 1811 KE | Alkmaar

Toegang: 5 euro l vrienden 3 euro

 
 
KOMENDE ACTIVITEITEN
 
 

AIA-LEZING: di.16/10, wo.12/12
AIA-DvdA: juni
AIA-EVENT: vr.03/08, 04/08 t/m 31/08, vr.24/8
AIA-EXPO: do.06/09, 07/09 t/m 30/09
AIA-BEZOEK: oktober
AIA-FILM: najaar

* wijzigingen voorbehouden 

 
 
AIA wordt ondersteund door:

Gemeente Alkmaar, Bouwcenter RAB Alkmaar, Bouwend Nederland afd. N-H-N, BPD Ontwikkeling, Victoriefonds, BMN I Bouwmaterialen, BNA Kring Alkmaar, Breddels Architecten, Frans Tauber | interieurarchitect, Jan de Wit Architect, John Koomen Tuinen, kerssens I de ruiter architecten, Klous + Brandjes Architecten, Monier, Patina Hellende Daken, Rietvink Architecten, Rob de Vries DVUA