Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

AIA-Nieuws

 
Dit najaar geen excursies, wél een lezing
 
 
live stream
AIA-Lezing door Lars van Hoften (UNStudio)
Extreme verdichting

De schaarste aan ruimte in Nederland heeft stedelijke verdichting hoog op de agenda gezet. De afgelopen jaren zijn op veel plekken in de Randstad de verlaten havens, lege industrieterreinen en verloren groenstrookjes bebouwd. Maar wat is de volgende stap in verdichting? Hoe kunnen we onze schaarse grond optimaal benutten? En hoe zorgen we ervoor dat de stad voor iedereen aantrekkelijk blijft. Ook in tijden van de Covid crisis.

Aan de hand van international voorbeelden wordt gekeken wat de kansen en uitdagingen zijn die extreme verdichting ons land te bieden heeft op sociaal, duurzaam en economisch vlak.

Lars van Hoften – associate architect UNStudio
UNStudio is een international architectenbureau gesitueerd in Amsterdam, Shanghai, Hong Kong en Frankfurt opgericht in 1988 door Ben van Berkel en Caroline Bos. UNStudio heeft verschillende grootschalige projecten gerealiseerd in Azie en Europa, waaronder de Erasmusbrug en Arnhem CS in Nederland. Lars van Hoften heeft gewerkt aan mixed-use highrise projecten in China, maar ook de metrolijn in Doha. In Nederland is hij betrokken geweest bij verschillende researchinitiatieven onder andere de Stad van de Toekomst en ondersteunt hij Ben van Berkel bij zijn rol in de Taskforce van de Bouwagenda.

Lees meer...
 
 

Datum: dinsdag 24 november om 20.00 uur
Locatie: TAQA Theater De Vest | Canadaplein 2 | Alkmaar
Toegang: informatie volgt
Live stream: om meer mensen, ook thuis, de kans te geven de lezing bij te wonen, zal het AIA de lezing live streamen.

 
 
20170922_haagseBluf
Jaarlijkse BNA excursie

De traditionele binnenland excursie die we met de lokale BNA-kring organiseren, kent dit jaar vele hindernissen. Met alle beperkingen en onzekerheden hadden we in eerste instantie een alternatief voor ogen in de vorm van een tweetal wandel-excursies naar recente stadsontwikkelingen en nieuwbouw in Amsterdam Houthavens en Amsterdam-Noord. Met de recentste beperkende maatregelen zijn we van mening dat ook dit niet goed mogelijk is. Daarom is er dit jaar helaas geen excursie.

Maar de wandel-excursies houdt u van ons tegoed en we hopen ze dit voorjaar alsnog te kunnen aanbieden. En dan hopelijk over een jaar weer een volledige excursie zoals we gewend zijn.

 
 
Fietstocht Tauber uitgesteld
Fietstocht langs projecten van de Alkmaarse architect Piet Tauber

De architectuur fietstocht langs de door Piet Tauber ontworpen woonhuizen en kantoorgebouwen gaat dit najaar niet door. Dat is voor u, die zich hebben ingeschreven, een teleurstelling. Ook voor ons was het even slikken nu alles kant klaar ligt om er een leerzame en leuke middag van te maken. Echter de oproep van onze eerste minister laat niets te wensen over: ‘Doe niet wat niet noodzakelijk is in groepsverband.’ De mogelijkheid om in groepjes van drie deelnemers en een gids op pad te gaan gebruiken we niet. Enerzijds vanwege de oproep en anderzijds omdat juist bij groter de uitwisseling van opvattingen en ideeën de kwaliteit geeft aan de fietstocht.

De fietstocht is een samenwerking tussen het AIA en de Historische Vereniging Alkmaar (HVA). In het voorjaar, indien het mogelijk is wordt er alsnog een fietstocht georganiseerd. Daarvan stellen wij AIA en de HVA u op te hoogte.

Lees meer...
 
 
AIA wordt ondersteund door:

Gemeente Alkmaar, Bouwcenter RAB Alkmaar, Bouwend Nederland afd. N-H-N, BPD Ontwikkeling, van Hylckama Vlieg Foundation, TAQA Cultuurfonds, BNA Noord-Holland Regionaal, Breddels Architecten, Jan de Wit Architect, John Koomen Tuinen, kerssens I de ruiter architecten, Klous + Brandjes Architecten, Patina Hellende Daken, Rietvink Architecten, Rob de Vries DVUA