Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

Uitnodiging online AIA-Lezing 10 maart

Openbare ruimte, verblijfsgebied van de stad

 
Lezing Hanneke Kijne
oprichter van MORE landscape
icoon_lezing
 
 
 

Door woningbouw binnenstedelijk te ontwikkelen voorkomen we dat we het landschap buiten de stad verder exploiteren. Hoe doen we dit? Op uitnodiging van het AIA geeft landschapsarchitect Hanneke Kijne op woensdag 10 maart een online lezing. 

 
 
210310_AIALezing 1

Door woningbouw binnenstedelijk te ontwikkelen voorkomen we dat we het landschap buiten de stad verder exploiteren. Dit landschap hebben we hard nodig voor natuurgebieden, wateropvang, biodiversiteit, CO2- en fijnstofopvang, voedselproductie en recreatie. Inbreidingsontwikkelingen zoals die langs de kanaaloevers in Alkmaar zijn dus wenselijk. Maar dat inbreiden kan alleen als er met deze ontwikkelingen voldoende aandacht gaat naar de kwaliteit van de buitenruimte. Op de schaal van de stad tot aan de schaal van de tuin en straat, met ook hier voldoende ruimte voor flora en fauna, wateropvang, CO2-opvang en schaduw. Die buitenruimte is ook nodig voor de grotere aantallen inwoners, om buiten te kunnen wandelen, sporten en spelen. Tegelijk wordt ook de ondergrond van de buitenruimte steeds voller. We hebben meer landschap, meer buitenruimte nodig, op een kleinere oppervlakte.

Lees meer...
 
 
210310_AIALezing Hanneke Kijne

Hanneke Kijne is oprichter en eigenaar van het ontwerpbureau MORE landscape. Van 2006-2019 was ze als projectleider en hoofdontwerper mede-eigenaar van HOSPER. Sinds 2018 is Hanneke hoofd landschapsarchitectuur van de masteropleiding Landschapsarchitectuur bij de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Ze is lid van de welstandscommissie Utrecht, en bestuurslid van de NHBos stichting. Haar entreerede uit 2018 bij de Academie van Bouwkunst is gepubliceerd: ‘MORE landscape, the need for a new perspective’

Lees meer...
 
 

De lezing vindt plaats via Zoom.

Datum: woensdag 10 maart 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: online, via Zoom.
Reserveren: u bent van harte welkom om aan te sluiten. Opgeven voor deze digitale lezing kan via info@aia-alkmaar.nl. Wij sturen de dag voor de lezing een weblink en een code waarmee u op 10 maart vanaf 19:45 kunt inloggen.

 
 
AIA wordt ondersteund door:

Gemeente Alkmaar, Bouwcenter RAB Alkmaar, Bouwend Nederland afd. N-H-N, BPD Ontwikkeling, van Hylckama Vlieg Foundation, TAQA Cultuurfonds, BNA Noord-Holland Regionaal, Breddels Architecten, Jan de Wit Architect, John Koomen Tuinen, kerssens I de ruiter architecten, Klous + Brandjes Architecten, Patina Hellende Daken, Rietvink Architecten, Rob de Vries DVUA