Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

AIA-Lezing

Houtskeletbouw in Alkmaar-Noord

Lezing door Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda (bureau Barzilay+Ferwerda, Deventer)

Houtskeletbouw in Alkmaar Noord

20190515_alkmaar_houten huizen

een uniek en leerzaam experiment

 

De rijksbouwmeester bepleit in zijn visie voor Nederland “Panorama Nederland” dat de helft van alle nieuwe woningen in hout wordt gebouwd. In houtbouw met herplant wordt namelijk CO2 opgeslagen, in plaats van dat het vrijkomt. Als we dit zouden realiseren met hout uit productiebossen in Nederland, zou de helft van de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald.

Eind jaren ’70 werd er voor het eerst geprobeerd om houtbouw in Nederland te introduceren. In Alkmaar-Noord werd het experimentele plan De Vier Vierkanten van architect Abe Bonnema gerealiseerd als winnaar van een prijsvraag. Het was één van de eerste grotere plannen in houtbouw en daarmee een mogelijke vooruitblik naar de toekomst van de Nederlandse woningbouw.

Nu 40 jaar later onderzoeken architect Marcel Barzilay en stedenbouwkundig ontwerper Ruben Ferwerda het plan in het kader van breder onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit de jaren ’70. Zoals De Vier Vierkanten laat zien, zijn de thema’s van de experimenten van toen nu weer actueel.

In de lezing vertellen ze wat het stimuleringsprogramma van de overheid inhield en wat het verhaal is achter het plan De Vier Vierkanten in de Horn-Noord, ook wel bekend als ‘het Indianendorp’.

20190515_Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda   20190515_alkmaar-hout

Marcel Barzilay, architect en Ruben Ferwerda, stedenbouwkundig ontwerper zijn afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Samen vormen ze sinds 2018 het bureau Barzilay+Ferwerda. Ruben Ferwerda is tevens docent aan Saxion Hogeschool te Deventer.

Projecten /werkzaamheden: gespecialiseerd in de geëngageerde architectuur uit de jaren ‘70. Op dit moment doen ze onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit die periode.

AIA-Lezing:
Houtskeletbouw in Alkmaar-Noord, een uniek en leerzaam experiment

Wanneer: woensdag 15 mei 2019 om 20.00 uur
Waar: Plein Zaal - TAQA Theater De Vest, Canadaplein 2, Alkmaar
Sprekers: Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda
Toegang: 5 euro l vrienden 3 euro