Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar ontvangen? Schrijf je in!

AIA-Lezing

Scenario’s voor zeespiegelstijging

Woensdag 30 september 2020
AIA-Lezing door Eric-Jan Pleijster (LOLA Landscape Architects)

Naar een klimaat-gestuurde koers

20200318_zeespiegel  

Hoe kunnen we Nederland klimaat-adaptief inrichten? Hoe kunnen we grote ruimtelijke opgaven op het gebied van zeespiegelstijging, waterveiligheid en zoetwatervoorziening, landbouw en voedselvoorziening, energie, ecologie en biodiversiteit in Nederland met elkaar verbinden? Essentiële vragen waarvan de antwoorden gevat kunnen worden in Plan A: alles doen binnen onze mogelijkheden om de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs na te komen.


Het vertrekpunt voor Plan B is dat Nederland meer opties nodig heeft dan Plan A biedt. Namelijk verschillende strategieën om als land te kunnen reageren op de effecten van klimaatverandering, zoals een versnelde zeespiegelstijging. Het is een eerste verkenning naar een van de mogelijke opties bij een versnelde zeespiegelstijging in een extreem maar niet ondenkbaar scenario: 2 meter in 2085, 3 meter in 2100 en 6 meter in 2200. Plan B schetst een positieve toekomst waarin Nederlanders op een hele andere manier omgaan met het wassende water.

Eric-Jan Pleijster

20200318-Eric-Jan Pleijster ©TITIAHAHNE  

Eric-Jan Pleijster (1977) is senior landschapsarchitect en medeoprichter van LOLA Landscape Architects (2006). Hij studeerde Landschapsarchitectuur aan Wageningen Universiteit (cum laude, 2003). Hij gelooft in het inzetten van natuurlijke landschapsprocessen om bestaande cultuurlandschappen te optimaliseren. Zijn benadering is klimaatbestendig en natuur-inclusief. Voorbeelden van projecten: ontwerp natuurverbinding Park Poelzone (2014), herontwikkeling Bijlmerbajes (2017) en Feyenoord City (2019). Zijn toekomstverkenning Plan B NL2200 (2019) stond aan het begin van een brede discussie over ruimtelijke ordening, klimaatverandering en zeespiegelstijging. Hij publiceerde o.a. de Stadsrandenatlas (2011) en de bestseller Dijken van Nederland (2014). In 2013 ontving hij de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten en in 2014 de Europese Topos Landscape Award voor het oeuvre van LOLA. [Foto: Titia Hahne]

Datum: woensdag 30 september 2020
Tijd: 20.00 uur
Locatie: TAQA Theater De Vest – Pleinzaal, Canadaplein 2, Alkmaar
Toegang: vanwege de beperkte ruimte in de zaal (30 man) dient een plek gereserveerd te worden via info@aia-alkmaar.nl. De toegang is gratis.
Live stream: klik hier om vanuit huis de lezing bij te wonen.
.
De lezing stond eerder gepland dit voorjaar, maar is vanwege het coronavirus verplaatst.

Live stream

you tube live stream - wit

Om meer mensen, ook thuis, de kans te geven de lezing bij te wonen, zal het AIA de lezing live streamen via YouTube. De live stream is enkel de avond zelf te zien, dus niet naderhand. Klik hier voor de live stream van de lezing op YouTube.

24.11.2020 Lezing door Lars van Hoften (UN Studio)

Extreme verdichting, bouwen boven het spoor
save the date