AIA Excursie: Haarlem

De excursie is een hernieuwde kennismaking met Haarlem. Deze kans mag je niet missen!

De dag begint met een ontvangst met koffie bij het ABC Architectuurcentrum en een toelichting op de ontwikkeling van Haarlem. Daarna volgt een wandeling door de binnenstad langs voorbeelden van hedendaagse architectuur. Tussen de middag gebruiken we een lunch op een plek met uitzicht over de hele stad. In de middag bezoeken we een aantal zowel architectonisch als stedenbouwkundig bijzondere locaties, eindigend bij een buitengewoon voorbeeld van hergebruik van een bestaand gebouw, te weten de voormalige koepelgevangenis. Daar eindigt het bezoek aan Haarlem met een drankje. Rond 18.00 uur zijn we terug in Alkmaar.

Haarlem is vooral bekend van het mooie historische centrum, maar des te interessanter zijn de nieuwe ontwikkelingen die de laatste jaren verschillende delen van stad nieuw leven inblazen. Wat te denken van een grote kas bovenop het dak van een parkeergarage met fantastisch uitzicht over de stad of de herontwikkeling van de voormalige koepelgevangenis tot een bruisende nieuwe plek aan de rand van het centrum. Te veel om op te noemen en te veel om in één dag te doen.

Schalkwijk, fotograaf Marcel van der Burg

We starten bij het ABC Architectuurcentrum waar we een toelichting krijgen over de grote stedenbouwkundige veranderingen in Haarlem. Daarover gaat ook de tentoonstelling ‘Haarlem in de steigers’ over zeven ontwikkelzones waar de komende jaren 10.000 woningen gebouwd worden. Als extraatje is er een tentoonstelling over de architect van Loghem, die honderd jaar geleden enkele bijzondere woonwijkjes in Haarlem heeft gerealiseerd. 

De Dakkas, foto Helene Wiesenhaan

Aansluitend bezoeken we onder leiding van gidsen het oude centrum met daarin verschillende nieuwe gebouwen en ontwikkelingen.

De lunch hebben we in de Dakkas bovenop parkeergarage De Klomp.

Na de lunch gaan we naar Schalkwijk Centrum waar een grootschalige herontwikkeling plaats vindt onder leiding van het bureau van de voormalige Rijksbouwmeester Jo Coenen. Daar krijgen we een toelichting en bezoeken we enkele gebouwen.

De dag sluiten we af met een rondleiding in De Koepel de voormalige gevangenis die herontwikkeld is in een aantrekkelijke werk- en woonplek. We kunnen napraten onder het genot van een drankje in het koepelcafé.

De Koepel, foto Stichting Panticon

Aanmelden

Aanmelding voor deelname aan de excursie kan tot uiterlijk 10 oktober via het contactformulier.

Het aantal deelnemers is gelimiteerd. Na opgave ontvangt u een betalingsverzoek. Wanneer dit bedrag is voldaan is de reservering definitief.

Datum: 14 oktober 2022

Vertrek: 8.30 uur vanaf Hotel van der Valk in Akersloot

Kosten: 35 euro incl. btw

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word Vriend van het AIA
Om deze en andere activiteiten mogelijk te (blijven) maken worden de kijkers thuis opgeroepen om vriend te worden van het AIA vanaf 20 euro per jaar. Als vriend ontvangt u uitnodigingen voor alle activiteiten van het AIA. In bepaalde gevallen zal voor vrienden een korting gelden op de prijs van onze producten. Aanmelden kan via info@aia-alkmaar.nl of ons contactformulier.