Documentaire ‘DE RIJKSBOUWMEESTER, de kracht van de verbeelding’

In haar lezingencyclus vertoont Architectuur Informatiecentrum Alkmaar op woensdag 19 mei om 20.00 uur de documentaire ‘de Rijksbouwmeester, de kracht van de verbeelding'. Maker André de Laat zal daarbij digitaal aanwezig zijn. Achteraf is er ruimte voor het uitwisselen van gedachten.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade wil de ruimtelijke inrichting van Nederland verbeteren. Bij het ontwerpen moeten de urgente vraagstukken in de samenleving meer aandacht krijgen. We lopen vast als we op deze manier doorgaan. Het land vervuilt. De bodems raken uitgeput. Het klimaat verandert. Het roer moet om.

Onafhankelijk filmmaker André de Laat volgde Floris Alkemade drie jaar lang achter de schermen. Wat doet de Rijksbouwmeester? Wie is de persoon die deze unieke functie momenteel uitoefent? Wat wil hij bereiken? De Rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van de regering voor architectuur en stedenbouw. In die rol waakt hij over de architectonische kwaliteit van de rijksgebouwen en geeft hij advies over heikele kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening. Hij is tegelijk creatief denker, aanjager en boegbeeld. Tot september 2021 wordt deze functie vervuld door architect en stedenbouwkundige Floris Alkemade. De camera volgt hem op zijn missie om onze leefomgeving met creatieve oplossingen te verbeteren.

Datum: 19 mei 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: TAQA Theater De Vest – Pleinzaal, Canadaplein 2, Alkmaar
Titel: De Rijksbouwmeester, de kracht van de verbeelding
Spreker: –
Toegang: –

De prijsvragen die hij uitschrijft, over de vernieuwing van de stadswijken en het platteland, worden met enthousiasme ontvangen en veel architectenbureaus leveren ideeën voor de verbetering van de ruimtelijke inrichting van ons land.
De documentaire toont hoe Floris Alkemade positie kiest bij de perikelen over de verbouwing van het Binnenhof en bij de bouw van het Namenmonument in Amsterdam.

We volgen hem in de kelders, zolders en bouwputten van de rijksgebouwen waar hij verantwoordelijk voor is. En hij neemt ons mee naar de zolder van zijn woning waar de kracht van de verbeelding alle ruimte krijgt.
Zo ontstaat een persoonlijk portret en een inspirerend filmmozaïek van ideeën, argumenten, meningen en ontwerpen.

Floris Alkemade:
“De vragen waar wij mee worstelen zijn de vragen waar op dit moment de hele planeet mee worstelt. Als wij Nederland volkomen verduurzamen dan is de planeet niet gered; Nederland is te klein, we zijn met te weinig mensen. Het is wel zo dat we in dit land kennis kunnen ontwikkelen die exporteerbaar is en opschaalbaar. En dan is de impact ineens gigantisch.”

De onafhankelijke documentaire ‘De Rijksbouwmeester – de kracht van de verbeelding’ is een coproductie van AdeL Producties en Multi Media Impuls. De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het BPD Cultuurfonds.

Word Vriend van het AIA
Om deze en andere activiteiten mogelijk te (blijven) maken worden de kijkers thuis opgeroepen om vriend te worden van het AIA vanaf 20 euro per jaar. Als vriend ontvangt u uitnodigingen voor alle activiteiten van het AIA. In bepaalde gevallen zal voor vrienden een korting gelden op de prijs van onze producten. Aanmelden kan via info@aia-alkmaar.nl of ons contactformulier.